Zelfs op het kleinste balkonnetje is er ruimte voor kleur en fleur. De volgende 5 balkonplanten zijn zeer geschikt voor bakken, hangings baskets of toepassing in verticale tuintjes, de zogenaamde hangtuintjes. Deze zomerbloeiers brengen sfeer op je balkon!

1. Geranium – Pelargonium

Geraniums, ook bekend als Pelargonium, zijn hip! Deze klassieker stelt zelden teleur. De balkonplant kan zowel op zonnige als halfschaduw plekken staan. Er is een groot variëteit in bloemvormen en kleuren. Elke zomer kan je je dus opnieuw laten verrassen door deze balkontopper.

Geranium, ook bekend als pelargonium, is een zomerbloeiende balkonplant.

2. Spaanse margriet – Osteospermum

De Spaanse margriet komt – anders dan zijn naam doet vermoeden – oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Deze hippe balkonplant met vrolijke bloemen is overal inzetbaar. De bloemen lijken net kleine zonnetjes en hebben daardoor een heel zomerse uitstraling. Daarnaast kun je er heel gemakkelijk mee variëren want ze zijn er in veel verschillende bloemvormen en kleuren van crème, wit, geel, roze, oranje tot paars.

Osteospermum

3. Petunia

Door de fraaie hangvorm oogt de petunia als een waterval van vrolijke, kleine bloemetjes. Deze balkontopper weet niet van ophouden; de hele zomer kun je genieten van de bloemenweelde. De petunia laat zich makkelijk stylen en past in elke pot – van stijlvol klassiek tot bont bohemien.

Petunia

4. Vlijtig liesje – Impatiens

Vlijtig liesje is een ijzersterke balkonplant die ruim een half jaar onvermoeibaar doorbloeit. In tegenstelling tot haar naam wordt de plant rustgevende krachten toegedicht. Ze wordt daarom verwerkt in diverse lotions en geneeskrachtige middelen. Vlijtig liesje is verkrijgbaar in de kleuren roze, rood, wit, oranje en lila. Ideaal om toe te passen op een balkon met of zonder schaduw.

Impatiens

5. Begonia 

De begonia is een rijke bloeier die zich ideaal laat toepassen op het balkon. Deze zomerbloeier is namelijk zeer geschikt in zowel potten, bakken en hanging baskets. De kleuren variëren van wit, rood en geel en de bloei gaat de hele zomer door… tot aan de eerste nachtvorst.

Lees meer  Nestkastjes

Begonia - zomerbloeiers voor op het balkon

Verzorging zomerbloeiers

De zomerbloeiers houden zeker bij droog en warm weer wel van een regelmatig slokje water. Wanneer je steeds de uitgebloeide bloemetjes wegplukt, maken de planten continu nieuwe bloemen aan. Met een beetje plantenvoeding voor terras- en balkonplanten houd je de planten sterk en dat resulteert in veel bloemen en extra lange bloei.

Lees ook: De beste planten voor op het balkon & 5 tips voor balkon en dakterras