De zomer is volop in het land. Als het weer zoals deze week blijft aanhouden, belooft het opnieuw een heet seizoen te worden. Zoek je verkoeling in de luwte van je tuin, dan heeft Brico nog enkele tips voor jou. Dit zijn de 5 zomertips om je tuin een heel seizoen lang in topvorm te houden en te genieten van tuin en terras.

Na een koude winter is een hete zomer een welkome afwisseling. Maar zoals wij genieten van de zon, zo moeilijk wordt het voor jouw tuin. Droogte, onkruid, insecten en andere narigheden: je tuin krijgt het zwaar te verduren. Geert Smets, afdelingsverantwoordelijke tuin bij Brico geeft enkele tips voor een zomerbestendige tuin, zodat jouw oase van rust steeds in optimale conditie blijft.

Tip 1: Laat anderen bij deze warme temperaturen het werk doen

Een kortgemaaide gazon ziet er niet alleen mooi uit, het geeft je ook een ontspannen gevoel. In de verzengende warmte laat je de grasmaaier natuurlijk best op stal, maar hoe moet het dan met het gras? Dat maait zichzelf immers niet. “Of net wel,” zegt Geert. “Een robotmaaier wordt voor veel mensen nog steeds gezien als een luxeproduct, maar dat klopt niet meer. De prijzen zijn tegenwoordig erg betaalbaar en je gazon haalt er veel voordelen uit: enkele keren per week rolt deze robotbutler over je gazon en laat het mulch achter. Die voedt je gras en zorgt ervoor dat het in topconditie blijft. Je moet jezelf dan niet meer blootstellen aan de hitte en je gazon wordt er gezonder van. Win-win.”

zomertips, robot maaier, gras maaien, tuinen.nl

Tip 2: Denk eraan om je gras te voeden

Een robotmaaier is niet genoeg om je gazon de zomer te laten doorkomen. Verluchting en bemesting zijn essentieel. De juiste stof die je op het juiste moment gebruikt, houdt je tuin in bloei en zorgt voor een prachtig staaltje natuur waar je nog lang van kan genieten. Laat je daarom regelmatig bijstaan door iemand die er iets van kent. “Een dorre tuin vindt niemand leuk, maar de kans dat planten en bloemen afsterven met deze hitte  is wel reëel,” stelt Smets. “Vraag dus genoeg om advies en behandel je tuin op tijd. Beter te vroeg dan te laat is hier het motto.”

Lees meer  Moestuinkalender September

Tip 3: Onderhoud je zwembad, zelfs als is het opblaasbaar

De zomer is een topperiode voor kleine zwembaden. Tijdens piekmomenten gaan ze als zoete broodjes over de toonbank, maar daarmee is niet alles gezegd. “Mensen vergeten weleens dat ook de kleine zwembaden onderhoud nodig hebben,” zegt Geert. “Een filter is een goed begin, maar daarnaast haal je best ook meteen enkele producten in huis die het water bijvoorbeeld beschermen tegen algen. Hou je zwembad proper, dan heb je er ook volgend jaar nog plezier van.”

zomertips, zwembad filter, onderhoud zwembad, tuinen.nl

Tip 4: Geen groene vingers? Laat je niet afschrikken!

Smets stelt ons gerust: “Al heb je geen groene vingers, tuingereedschap is makkelijker in gebruik van je misschien zou denken. Toestellen die werken met accu’s zijn vaak zo ergonomisch ontwikkeld dat extra gewicht geen rol speelt, de meeste gereedschappen zijn licht en gemakkelijk te gebruiken.” Geen excuses dus om de tuin niet in te duiken deze zomer.

Tip 5: Steek de barbecue maar aan

Uiteraard hoort ook barbecue bij de zomer en stijgt de verkoop van houtskool aanzienlijk vanaf eind juni. Smets weet waarom: “Na een dagje hard werken in de tuin is een heerlijke barbecue een verdiende beloning. Gebruik hiervoor de beste materialen, zodat je vlees en groenten het beste tot hun recht komen. Zomertip: probeer eens speciale houtsnippers die een extra vleugje toevoegen, zoals restanten van whiskyvaten – je vindt ze bij alle speciaalzaken.”

zomertips, barbecue, brico, tuinen.nl

Genoot je van deze zomertips? Lees ook: 10 x planten die bestand zijn tegen een droge zomer