Is er er een heel warme en droge zomer voorspeld en is het maar de vraag of er regen zal vallen? Over deze vrolijke bloeiers hoef je je dan in ieder geval geen zorgen te maken. Ook als ze geen water krijgen, doen ze het goed.

De droogte van de laatste jaren is het gevolg van de klimaatverandering. Wil je thuis het milieu een handje helpen om zo in de toekomst droogtes te voorkomen? Ga zuinig om met water en verspil zo min mogelijk energie. Bekijk deze 5 simpele stappen om energie te besparen in huis.

1. Alcea rosea (stokroos)

Stokrozen zijn echte die-hards. Hoe droger ze staan, hoe beter ze het doen, lijkt het wel. Dit komt door hun dikke penwortel waardoor een stokroos water dieper uit de grond kan halen dan de meeste andere vaste planten. Bovendien bevat deze penwortel reservevoeding en -vocht. Stokrozen houden van zon en warmte, dus een zomer zoals vorig jaar vinden ze sowieso heerlijk. Plant (of zaai) ze bij voorkeur op een beschutte plek, bijvoorbeeld in een zonnig geveltuintje. Omdat ze hier vaak uit de drup staan, is er ook minder kans op roest.

hoogte: tot 2,5 m
standplaats: zon
bloeitijd: juli-oktober

Alcea rosea, stokroos, droogte, droge zomer, tuinen.nl

 

2 Cistus x purpureus ’Betty Taudevin’ (cistusroos)

Wil je iets bijzonders in je zonneborder, kies dan eens voor een cistusroos. Deze ’Betty Taudevin’ is met zijn sprekende magenta-roze, gekreukte bloemen met oranje-gele stuifmeeldraden een plaatje om te zien. Bovendien ruiken de bloemen heerlijk. Deze uitbundig bloeiende Cistus is halfwintergroen; in een zachte winter behoudt hij het meeste blad. Jammer dat hij maar matig winterhard is. Dek hem bij strenge vorst af met vliesdoek of rietmatten of zet hem in een pot en overwinter hem binnen op een koele, vorstvrije plek met daglicht.

hoogte: 1,5 m
standplaats: zon
bloeitijd: mei-juli

Cistus x purpureus ’Betty Taudevin’, cistusroos, droogte, droze zomer, tuinen.nl

 

3 Gaura lindheimeri ’Whirling Butterflies’ (prachtkaars)

Deze heerlijke vaste plant met luchtige bloeiaren is een zonnetje in de border, bijvoorbeeld als weefplant tussen andere vaste planten. De bloei begint in juli en gaat door tot ver in oktober waarbij de vlinderachtige bloempjes steeds hoger aan de stengel verschijnen. Vergeet niet de plant aan het begin van de winter af te dekken met blad, stro of dennentakken, want bij strenge vorst valt hij anders weg.

Lees meer  Stokrozen: zo verzorg je deze zomerbloeiers

hoogte: 100 cm
standplaats: zon
bloeitijd: juli-oktober

Gaura lindheimeri ’Whirling Butterflies’, droogte, droge zomer, tuinen.nl, prachtkaars

 

4 Buddleja davidii ’Nanho Blue’ (vlinderstruik)

Mooie bloemen én veel bijen en vlinders in je tuin? Plant dan een vlinderstruik, want deze makkelijke heester trekt tijdens de bloei eindeloos veel van deze zoemende insecten en vrolijke fladderaars. Op een zonnige plek geeft hij het meeste bloemen en dus ook het meeste nectar. En als je de uitgebloeide bloemen eruit knipt, bloeit de struik extra lang door. ’Nanho Blue’ blijft wat lager dan andere vlinderstruiken, maar groeit even goed breed uit. Vlinderstruiken houden van goed doorlatende grond en droogte deert hen niet.

hoogte: 1,5 m
standplaats: zon
bloeitijd: juli-augustus

Buddleja davidii ’Nanho Blue’, vlinderstruik, droogte, droge zomer, tuinen.nl

 

5 Caryopteris x clandonensis (blauwe spirea)

Op een zonnige, beschutte plek in goed doorlatende, droge grond voelt Caryopteris zich helemaal thuis. Deze lage, bossige heester vormt een extra toegift in de border, want hij komt pas laat in het seizoen in bloei. De zachte tinten van de bloemhoofden en de grijsgroene blaadjes zorgen dan samen met de fijne structuur van dit struikje voor een dromerig beeld. Zoals bij alle grijsbladigen heeft hij een hekel aan natte voeten in de winter. Caryopteris kan in een strenge winter sterk invriezen. Maar geen nood, knip de struik in april flink terug en hij loopt vanzelf weer uit.

hoogte: 1 m
standplaats: zon
bloeitijd: augustus-september

Caryopteris x clandonensis, spirea, droogte. droge zomer, tuinen.nl

 

6 Acanthus hungaricus (stekelige berenklauw)

Deze vaste plant heeft grote, glimmend groene bladeren die diep gelobd zijn en daarom wordt hij ook wel stekelige berenklauw genoemd. Acanthus hungaricus bloeit veel rijker dan Acanthus mollis en het is dan een markante verschijning dankzij de stevige bloeiaren met bloemen in een bijzondere kleurcombinatie. Acanthus houdt van humeuze grond die goed draineert. Dankzij zijn vlezige wortels is hij goed bestand tegen droogte, vooral op een plek in de halfschaduw. Heb je eenmaal Acanthus in je tuin dan kom je er niet snel meer vanaf, want elk stukje wortel dat bij verplanten achterblijft in de grond vormt een nieuw plantje.

hoogte: 120 cm
standplaats: halfschaduw-zon
bloeitijd: juni-augustus

Lees meer  Tuin winterklaar maken

Acanthus hungaricus, stekelige berenklauw, droogte, droge zomer, tuinen.nl

 

7 Stipa tenuissima ’Ponytails’ (vedergras)

Een van de siergrassen die het geweldig doen op droge grond is Stipa tenuissima ’Ponytails’. Aan de ragfijne, vederlichte bloeiaren heeft dit lage grasje zijn volksnaam te danken. De strokleurige bloeiaren bewegen mee met elk zuchtje wind wat een dynamisch beeld oplevert, vooral als er meerdere exemplaren bij elkaar staan. Op een zonnige plek op goed doorlatende grond gedijt hij het best.

hoogte: 40 cm
standplaats: zon-halfschaduw
bloeitijd: juni-augustus

Stipa tenuissima ’Ponytails’, vedergras, droogte, droge zomer, tuinen.nl

 

Tip: Zelfs planten die bestand zijn tegen droogte hebben de eerste tijd na aanplant voldoende water nodig!

8 Kniphofia ‘Royal Standard’ (vuurpijl)

Deze vaste plant houdt van een warm, droog klimaat. De exotisch ogende bloeiaren van Kniphofia ’Royal Standard’ ogen spectaculair, mede door hun vurige tinten. In de tweede helft van de zomer lijken ze als echte vuurpijlen tussen andere vaste planten uit te schieten. Hoewel ze het ook goed doen op vochtvasthoudende grond, verdragen ze ook droogte goed. Een mulchlaag stellen ze echter zeer op prijs, óók in de winter om de plant te beschermen tegen strenge vorst.

hoogte: 80 cm
standplaats: zon
bloeitijd: juli-september

Kniphofia ‘Royal Standard’, vuurpijl, droogte, droge zomer, tuinen.nl

9 Crambe cordifolia

Deze bijzondere vaste plant kan net als zijn zusje Crambe maritima (zeekool) makkelijk overleven op een gortdroge standplaats. Crambe cordifolia vraagt echter wat meer ruimte. Uit de toef met grove, groene bladeren verschijnt aan het begin van de zomer namelijk een luchtige wolk van kleine bloempjes die wel 2 m hoog en breed kan worden. De transparante bloemenwolk geurt heerlijk zoet en trekt talloze bijen. Deze zonaanbidder kan ook in de halfschaduw maar bloeit dan minder uitbundig.

hoogte: 2 m
standplaats: zon
bloeitijd: juni-juli

Crambe cordifolia, droogte, droge zomer, tuinen.nl

 

10 Lychnis coronaria (prikneus)

Prikneus is een kortlevende vaste plant, maar wel een waar je veel plezier van hebt want hij zaait zich gemakkelijk uit. Je raakt hem dus niet snel kwijt. De fijn behaarde, zilvergrijze bladeren en stengels verdampen weinig vocht en prikneuzen kunnen daardoor op de droogste grond overleven. Tegen dit zilvergrijs steekt de felle tint van de bloemen prachtig af.

hoogte: 60 cm
standplaats: zon
bloeitijd: juni-augustus

Lychnis coronaria, prikneus, droogte, droge zomer, tuinen.nl

Lees ook: 8x mooie pioenen6 x planten die goed tegen droogte kunnen