De afgelopen tijd hoor je het steeds vaker: het gaat slecht met de honingbij in Nederland. De bijenpopulatie krimpt elk jaar en aangezien zij onmisbaar zijn voor het ecosysteem, is dat een kleine ramp. Het wordt tijd dat wij de bijen gaan helpen! Met een paar simpele tips lok jij bijen naar je tuin en help je deze nuttige insecten een handje.

Waarom is de bijensterfte zo hoog?

Verschillende factoren zorgen ervoor dat het bijensterfte in Nederland, maar ook in andere landen schrikbarend hoog is. Insecticiden en pesticiden zijn allereerst zeer schadelijk voor de bij. Ook speelt de vermindering van beplanting in tuinen. Vooral in dichtbebouwde gebieden is hier een groot tekort aan en dat is merkbaar.

Wat is het nut van bijen?

In tegenstelling tot de wesp, zijn bijen vredelievende insecten die niet snel zullen steken. Ze zullen dit alleen doen wanneer je ze vastpakt of in het nauw drijft. Je zult daarom niet gauw last hebben van een bij in je tuin. Het is dus echt niet nodig om bang te zijn voor deze insecten. Sterker nog, ze zijn juist heel erg nuttig! Bijen zijn namelijk onmisbaar voor de bestuiving van bepaalde planten en daarom een heel belangrijk deel van ons ecosysteem. Tijd om het tij te keren en deze insecten een handje te helpen.

bijen op wilg

Wat kun jij hieraan doen?

Er zijn verschillende manieren om op kleine schaal de bijen te helpen. De keuze van de planten in jouw tuin is hierin bijvoorbeeld erg belangrijk. Je kunt de insecten enorm helpen door bijvoorbeeld bijenvriendelijke planten met verschillende bloeiperiodes in de tuin te plaatsen. Door de verschillende bloeiperiodes hebben de insecten dan namelijk over een langere periode stuifmeel en nectar tot hun beschikking. Een aantal bekende bijenlokkers zijn:

  • hemelsleutel,
  • kattenkruid,
  • lavendel,
  • herfstaster,
  • zilverkaars

Bijenhotel

Daarnaast is het tekort aan bijenkorven in dichtbebouwde gebieden ook erg hoog. Je kunt deze insecten hierbij helpen door een bijenhotel in de tuin te plaatsen. Dit kan al heel simpel door gaten van verschillende groottes in een blok hout te boren. Het is erg leuk en leerzaam om zelf een insectenhotel te maken!  De insecten kunnen zich in de hotels nestelen, het is voor hen een veilige plek. Naast een bijenhotel is het ook raadzaam om te zorgen voor wat ‘rommelhoekjes’. Een plekje met droge plantenresten of afgevallen blad en wat potten of scherven hiervan. In deze rommelhoekjes nestelen bijen zich ook graag. 

Lees meer  In 5 stappen naar een duurzame tuin

bijen in bijenhotel

Biologisch tuinieren

Zoals gezegd zijn ook insecticiden en pesticiden een belangrijke speler in de bijensterfte. Het helpt bijen, en andere dieren in de tuin, enorm als je gebruik maakt van milieuvriendelijke manieren om plagen in de tuin te vermijden. Ook is het aan te raden om gebruik te maken van biologische zaden. Bij het opkweken van deze zaden is  geen gebruik gemaakt van die schadelijke pesticiden en insecticiden, deze zijn daarom ook heel veilig voor de bijen in je tuin.

Vlinders in de tuin

Naast bijen zijn er nog meer insecten die je hulp goed kunnen gebruiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van vlinders. Deze insecten hebben het, om dezelfde redenen als bijen, in ons land ook erg zwaar! Met vlinderlokkende planten kun je vlinders naar je tuin lokken en ze helpen door ze te voorzien van nectar. Voorbeelden hiervan zijn natuurlijk de vlinderstruik en planten als lavendel en ijzerhard.