Er zijn veel heestersoorten die enorm rijk kunnen bloeien. Iedereen kent de vroeg bloeiende Chinese klokjes Forsythia en de uitbundige Rhododendron’s die eind mei begin juni wekenlang massa’s bloemen produceren. Maar er zijn honderden soorten bloeiende heesters om uit te kiezen. Doe dat zorgvuldig, want ze kunnen tientallen jaren in een tuin blijven staan.

Soorten die extra aandacht verdienen

Niet erg bekend, maar prachtig is de fijne parelstruik Exochorda, oftewel ‘The Bride’, uit Noordoost-China. Als de verschillende soorten in april-mei bloeien zijn het echte juwelen met grote trossen witte bloemen. ‘The Bride’ wordt maar 1,5 m hoog, dus past in iedere tuin.

Weigela’s kunnen heel oud worden 50 jaar en meer en dan bloeien ze nog volop met hun rode, witte, roze, lila of lichtpaarse bloemen, maar er is ook een gele Weigela middendorffiana. Als de 1-3 m hoge struiken bloeien, weet je niet wat je ziet!

Sneeuwbal viburnum

Sneeuwballen

De sneeuwballen of Viburnum’s vormen een groot plantengeslacht met heerlijk geurende bloemen, vaak na de bloei prachtige bessen rood, violetblauw, wit, zelfs geel en er zijn bladverliezende of wintergroene soorten. Het meest bekend is Viburnum opulus Gelderse roos waarvan de cultivar ‘Roseum’ enorme, lichtroze schermen steriele bloemen produceert. ‘Compactum’ wordt niet hoger dan 1 m, maar bloeit ook geweldig mooi.

Een heel bijzondere sering is Syringa × prestoniae, een kruisingssoort uit Canada met diverse kweekvormen die extreem rijk bloeien in lila en paarse tinten. Namen om te onthouden zijn o.a. ‘Donald Wyman’ donkerroze, ‘Nocturne’ violet en ‘Royalty’ paars. En die geuren!

Kornoeljestruiken

Cornus florida ‘Rubra’ is een verzamelnaam voor een groep kornoeljestruiken met paarsrode schutbladen die op bloemen lijken, maar die eigenlijk om de kleine witte bloempjes heen staan, bij iedere bloem vier van die kleurrijke schutbladen. De struiken soms ook kleine bomen zitten er in mei-juni vol mee.

Trouwens, alle genoemde heestersoorten bloeien in mei-juni. Met als hoogtepunt op de grens van die twee maanden de al genoemde Rhododendron’s met hun fantastische bloemenweelde in alle kleuren behalve echt blauw, waar ook de azalea’s toe behoren. De meeste azalea’s vroeger een apart geslacht zijn bladverliezend, de meeste andere Rhododendron’s wintergroen. Kijk bij kwekers en in de tuincentra naar wat er nu in pot gekweekt bloeit. Je kunt die planten direct, bloeiend, in uw tuin planten! Dus het is nu in april een ideale tijd om bloeiende heesters te kiezen.

Lees meer  Genieten op het voorjaarsterras

Verzorging van bloeiende heesters

Bloeiende heesters zijn houtige planten waarvan de takken doorgroeien. Kies je voor langzaam groeiende soorten, dan zul je weinig hoeven te snoeien. Informeer ook steeds naar hun natuurlijke eindmaat om te weten wat er in jouw tuin past.

Veel bloeiende heesters zijn ook heel geschikt als haagplanten. Maak er een zogenaamde ‘losse’ haag mee, die je weinig hoeft te snoeien. Maak altijd ruime plantgaten, verbeter de grond in het plantgat met compost en druk de grond bij het inplanten stevig aan voor goed wortelcontact. Daarna flink water geven en dat de eerste weken regelmatig herhalen voor een goede doorgroei. Ieder voorjaar voeding geven.

Lees ook:
Meer over beplanting
Tuinkalender van deze maand
Snoeien
Tuinonderhoud

Tuinen.nl nieuwsbrief