De basis voor elke plant is de grond. Door elke plant de juiste grond te geven, worden voedingsstoffen en water sneller opgenomen met als gevolg een betere groei en langere bloei. Ook de pot is belangrijk. Goede potgrond en de juiste pot zorgen daarom samen voor gezonde (kamer)planten.

Speciale potgrond voor iedere plant

Elke plant stelt andere wensen en eisen aan de grond waar ze in wordt gezet. Een cactus groeit in de natuur vaak in de woestijn of in droge gebieden en vraagt daarom om een grond op basis van zand, terwijl een orchidee een veel luchtigere grond nodig heeft. Houd daarom altijd rekening met de specifieke wensen van iedere plant. Er zijn diverse soorten, speciaal samengestelde potgrond voor allerlei bijzondere plantengroepen, zoals orchideeën, kuipplanten en zure-grondplanten. Er zijn ook potgrondsoorten met alternatieven voor turf als hoofdbestanddeel, bijvoorbeeld cocopeat op basis van gecomposteerde kokosvezels.

En er is natuurlijk standaardpotgrond. Dat is de meest gebruikte soort en iets anders dan  tuinaarde. Standaardpotgrond wordt zorgvuldig samengesteld, heeft een uitgebalanceerde zuurgraad en bevat voedingsstoffen voor zes weken plantengroei. Om zeker te zijn dat u kwaliteit koopt, hoeft u bij potgrond maar op één ding te letten: de letters R.H.P. op de verpakkingen. Dat staat voor Regeling Handels Potgronden en de kwaliteitscontrole door de Stichting R.H.P. in Naaldwijk.

potgrond, grond,

De juiste pot

Met potten kunnen verrassende combinaties worden gemaakt. Kies daarom een pot passend bij de sfeer in huis. Houd verder rekening met het volgende:

– Kies een pot die groot genoeg is, zodat de wortels zich optimaal kunnen ontwikkelen.
– Zorg voor wat gaatjes en potscherven onderin de pot, zodat overtollig water makkelijk kan weglopen.

Let verder op het volgende…

– Verpot planten die uit hun jasje groeien in een grotere pot.
– Vervang de grond in ieder geval 1x per jaar, bij voorkeur in het voorjaar.
– Potgrond bevat voeding voor de eerste 4-6 weken. Daarna is voeding geven belangrijk om ervoor te zorgen dat planten mooi en gezond blijven.

Lees meer  Mieren voorkomen en bestrijden

Lees ook: Alles over grond in de tuin