Door te mulchen breng je een beschermlaag aan over je tuingrond. Eén van de voordelen hiervan is dat het water beter wordt vastgehouden in de bodem. Een welkom hulpmiddel in tijden van droogte  en waterschaarste.

 

Voordelen mulchen

Niet alleen bij droogte heeft het mulchen voordelen voor je tuin, ook in de andere seizoenen biedt een mulchlaag bescherming:

  • Bij hitte beschermt een mulchlaag je grond en planten tegen uitdroging doordat het vocht beter vastgehouden kan worden. Ook houdt het de plantwortels koel wanneer je het aanbrengt rondom de voet van een plant.
  • Het kan planten die gevoelig zijn voor hitte (deels) beschermen tegen meeldauw.
  • Wanneer we juist met nat weer te maken hebben, kan mulchen helpen het overtollige vocht te absorberen – mits je de juiste materialen gebruikt.
  • Bij vorst kan een mulchlaag dienen als isolatie om de kou tegen te houden.

 

Waarom heeft de bodem een mulchlaag nodig?

Met het mulchen van je tuin voorzie je in een natuurlijke behoefte. Van nature wordt de bovenste grondlaag beschermd tegen hitte, droogte en kou via plantresten die daar als vanzelf terechtkomen met het wisselen van de seizoenen. Maar in onze tuinen zijn bladeren en andere plantresten op de grond niet vanzelfsprekend meer. Daarvoor planten mensen gemiddeld te weinig en maken we onze borders te graag vrij van ‘troep’. Gelukkig kun je met een mulchlaag die natuurlijke beschermingslaag vervangen.

 

Welke materialen zijn geschikt?

Voor het mulchen in de tuin kun je verschillende materialen gebruiken, maar het vaakst wordt compost ingezet als mulchlaag. Dit heeft als extra voordeel dat het door wormen langzaam de bodem in gewerkt wordt, waardoor de structuur van je bodem ook nog eens verbetert. Geen compost voor handen? Dan kun je ook gerust mulchen met cacoadoppen, waarmee je wel moet oppassen als je een kat of hond hebt, of schorsnippers.

Lees meer  Eenjarigen zaaien

Wanneer het beter binnen je tuinontwerp past, zou je in een droge tuin de bodem zelfs met een dikke laag grind kunnen beschermen tegen droogte en kou.

 

mulchen met compost

 

Watergeven in periodes van droogte

Bij droogte hebben planten meer water nodig, maar helaas zijn onze zomers tegenwoordig zo droog dat de watervoorziening daarbij een probleem kan worden.  En ook als er geen sproeiverbod geldt, is het verstandig om in je tuin zuinig om te gaan met water. Het aanbrengen van een extra mulchlaag,  die ook de voeten van je planten bedekt, kan je daarbij helpen.

Sproei de grond rondom een plantvoet goed nat en breng vervolgens een mulchlaag aan van minstens 5 cm dik. Hierdoor krijgt het water minder kans om te verdampen en wordt het beter in de grond vastgehouden.

Extra tip: Tijdens zonnige dagen geef je tuinplanten het best voor zonsopkomst of na zonsondergang water. Sproei in ieder geval direct op de bodem, niet op de bladeren.

 

Planten die goed  tegen droogte kunnen

Natuurlijk heeft iedere plant water nodig, toch zit er wel verschil in de waterbehoefte van soorten. Benieuwd welke ‘tuinbewoners’ goed bestand zijn tegen een warmer en droger klimaat? Bekijk dan deze 6 planten die goed tegen droogte kunnen.