Heb jij dat ook wel eens dat je afvraagt wat er mis gaat bij je planten? Waarom er verschil in zit? Ik heb dat dit jaar namelijk bij mijn geraniums. Dit jaar had ik voornamelijk geraniums als eenjarige. Ik kan natuurlijk wel een aantal dingen bedenken die van belang zijn voor een mooie bloem; juiste voeding, standplaats, pot, regen, zon, wind, goede planthygiëne.

Al doende leert men

Toen ik ze kocht verwachte ik dat ik er tot de nachtvorst van zou kunnen genieten.
Bij geraniums denk ik aan de schitterende  balkonbakken vol geraniums, zoals  ik ze vorig jaar in Oostenrijk zag hangen. Dat waren voornamelijk rode geraniums en rood is bij veel bloemen toch de kleur is die het beste bloeit.

Bijna iedere dag kijk ik mijn geraniums na, haal uitgebloeide bloemen en geel geworden blad weg. Voel aan de potaarde of ze water nodig hebben , een keer per week bemest ik ze.

Niet alleen het gras is altijd groener

Ik heb een buurvrouw die rode geraniums heeft en de dode bloemstengels gewoon laat zitten. Bij haar komen er steeds weer nieuwe knoppen aan, terwijl dat bij mij best lang duurt. Zou ik ze toch nog teveel water geven?

Verzorging

Bij deze was dat laatste het geval wat water betreft ,het kon niet weg dus de planten rotten weg , nu zitten er inmiddels gaatjes in de  plastic potten en hoop ik dat ze nog weer wat opknappen. Op dit moment doen de geraniums op het tuintafeltje het beste het zijn stenen potten zonder afvoergaatjes.

Deze hebben concurrentie van de bacopas die er bij in zit, net als deze in de zinken bakken met dit eenjarig hangplantje, ze blijven laag…

Over deze hanggeranium ben ik heel tevreden ze hangt onder de overkapping  en bloeit bijna onafgebroken door. Kijk dat bedoel ik nou, zo zou ik ze allemaal willen hebben!

Deze zien er ook miezerig uit, ik heb ze laatst een binnenpotje gegeven omdat het water er in bleef staan. Gisteren zag ik dat de binnenpotjes weer vol water stonden, dat is dan weer mijn schuld. Had ik ze beter na moeten kijken!

Deze mand met geraniums staat onder de overkapping. Veel blad, maar weinig bloemknoppen… Dat komt dan vast weer omdat ze indirect zonlicht krijgt?

Twee potten met een geranium, de ene bloeit de andere is uitgebloeid. Ik wil eenheid in de tuin. Volgend jaar dan maar andere eenjarige, maar ik heb er toch wel weer wat van geleerd. Al doende wordt men wijs, ook in de tuin!

Redactie: Ina Peppels

Lees meer  Bloeiende siergrassen

 

Lees ook: