Vijverkalender januari

In deze wintermaand heeft de vijver niet veel aandacht nodig. Indien het oppervlak dreigt te bevriezen is het verstandig alsnog een luchtpomp te installeren.

Daarmee ga je bevriezing tegen en blijft het water zuurstofrijk. Om verzuring van het bodemmateriaal te voorkomen, kun je alsnog een hoeveelheid Bio-Oxydator uitstrooien.

Vijveronderhoud

Als de bladeren van de bomen zijn gevallen en de tuin om de vijver is opgeruimd, kan het afdeknet worden verwijderd.
Verwijder met een schepnet, de nog op het oppervlak drijvende bladeren en ander organisch vuil. Aanwezige afgestorven waterlelie bladeren kunnen ook worden verwijderd. Nu het afdeknet weg is, kunnen reigers weer een probleem worden. Een afdoende bescherming biedt de elektronische Pond Protector van Velda.

Vissen verzorgen

Naarmate het water kouder is, zullen de vissen trager worden. Ze houden zich in de diepste gedeelten van de vijver op en alle levensprocessen functioneren op een lager niveau. Bevinden de vissen zich echter hoog in het water, dient u alert te zijn op een tekort aan zuurstof. Installeer dan een luchtpomp of schakel de vijverpomp in. Wees in deze periode ook extra alert op visziekten. Bij relatief hoge watertemperaturen in januari (5 Ā°C of meer) mag u nog spaarzaam met Winter Fish Food bijvoeren.

 

Lees ook:

 

Lees meer  Waterlelie planten