Druif en kiwi zijn klimplanten met een sterke groei. Dat maakt ze geschikt voor een pergola, een veranda of een lommerrijk terras. Op een warme, beschutte plek zullen de vruchten het beste rijpen. Klimplanten hebben,  in tegenstelling tot leiplanten, een slingerende groeiwijze (kiwi) of speciale hechtranken waarmee ze zich omhoog werken (druif). Toch is aanbinden nodig, want wind kan anders veel schade geven.

Druif

Door de onstuimige groei van de druif (Vitis) vereist deze veel ruimte of steeds ingrijpend snoeien. Het is een zeer oud cultuurgewas, dat vrij gemakkelijk groeit en voldoende winterhard is. Voor de buitenteelt in ons klimaat komen rassen in aanmerking die voldoende afrijpen zoals de blauwe ‘Boskoop glory en de witte ‘Vroege van der Laan’. In een ruime serre, hobbykas of op een overdekt terras kan een lekkere tafeldruif groeien, zoals de blauwe ‘Frankenthaler’ of de gele ‘Golden Champion’.

Om grote druiven te krijgen, moeten de trossen worden gedund, of gekrent zoals dat zo mooi heet. Knip wanneer de druiven zo groot zijn als een erwt, ongeveer de helft weg. Houd daarbij de vorm van de tros een beetje in de gaten. De overgebleven druiven groeien nu des te beter.

• Voedzame en vochthoudende grond is voor de druif het meest geschikt.
Vormsnoei in december.
• Zomersnoei: wegknippen wat in de weg zit.
• Voldoende zoet zijn druiven lekker; geschikt voor sap en wijn.

druif en kiwi

Kiwi

De scheuten van kiwi (Actinidia deliciosa) winden zich om elk steunmateriaal in de omgeving. Door verticaal of horizontaal draden te spannen of een latwerk (trellis) aan te brengen, behoeven ze voornamelijk in de goede richting te worden geleid. Om vruchten te kunnen oogsten, moet een vrouwelijke plant (‘Hayward’) gezelschap krijgen van een mannelijke (‘Atlas’). De kiwi is namelijk tweeslachtig en tweehuizig. Bestuivende insecten komen vooral af op de mannelijke bloemen omdat deze veel stuifmeel dragen. Dat is voor hen voedsel. De vrouwelijke stamperbloemen zijn minder aantrekkelijk. Daarom kan de bestuiving onvoldoende zijn en is hand matige bestuiving aan te raden. De vruchten rijpen laat.

Lees meer  Fruit voor warme plaatsen in de tuin

• Voedzame, vochthoudende grond.
Vormsnoei in de winter, scheuten inkorten in de zomer.
• Rijpe vruchten zijn heerlijk; ook geschikt voor jam en sap.

druif en kiwi