Zijn er witgrijze stippen op de bladeren van je planten verschenen? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met meeldauw, een parasiterende schimmel die ook wel witziekte wordt genoemd. 

Wat is meeldauw?

Meeldauw is een veel geplaagde parasiterende schimmelziekte in zowel de moestuin als de siertuin. Schimmels behoren tot een lagere plantensoort die geen bladeren, stengels en wortels hebben om zelf de voedingsstoffen te kunnen vormen die nodig zijn om te kunnen groeien. Meeldauw parasiteert op een gastheer, veroorzaakt bladval en laat soms de gastheer zelfs sterven. Vooral in de zomer (bij droog weer) kan de ziekte snel op komen zetten.

Herkennen van meeldauw

Meeldauw komt vooral opzetten tijdens droog en warm weer en is te herkennen aan de witte, meelachtige stof aan de bovenzijde van de bladeren, bloemen en stengels. Na verloop van tijd wordt de witte schimmel donkerder en krullen de bladeren zich omhoog.

Echte meeldauw op pompoen en courgette

Verschil tussen echte en valse meeldauw

Er bestaat ook een plantenziekte die bekend staat als valse meeldauw. Deze ziekte lijkt veel op echte meeldauw, maar kent toch enkele verschillen. Zo veroorzaakt valse meeldauw juist schimmelpluis aan de onderzijde van de bladeren. De bovenzijde van de bladeren is bedekt met gele vlekken die bruin kunnen verkleuren.

Bekijk ook: 10 tips voor natuurlijke bestrijding van ziekten en plagen 

Planten die gevoelig zijn

Onder meeldauwgevoelige planten in de siertuin bevinden zich:

In de moestuin hebben de volgende gewassen vaak last van deze ziekte:

Echte meeldauw op tomatenplanten bestrijden en voorkomen

 

Voorkomen

Meeldauw kun je gelukkig op een aantal manieren vrij goed voorkomen. Met de volgende tips maak je de kans een stuk kleiner op de witte schimmelziekte:

  • Wanneer planten op de juiste plaats staan en voldoende voedingsstoffen kunnen opnemen zullen ze minder snel last hebben van meeldauw.
  • Zorg er tijdens droog weer voor dat je voldoende extra water geeft zodat de planten niet kunnen verzwakken.
  • Plant je planten niet te dicht op elkaar, zodat ze voldoende lucht krijgen.
  • Als je de schimmelziekte toch hebt gespot, is het verstandig om in het begin zoveel mogelijk de aangetaste bladeren te verwijderen.
  • Is de grond eenmaal aangetast met een schimmelziekte dan is het verstandig om op die plaats geen meeldauwgevoelige planten meer te planten. Als dit niet mogelijk is kan de grond op de aangetaste plaats ververst worden.
Lees meer  Vaste planten in de winter

Bestrijding

Soms valt er echter niet tegen deze schimmel op te boksen. Trek het jezelf niet teveel aan, met bepaalde weersomstandigheden ligt de ziekte nu eenmaal op de loer. De beste remedie is:

  • Snoei de door meeldauw aangetaste delen zoveel mogelijk weg.
  • Verzorg de plant vanaf nu heel goed en let er vooral op dat de plant voldoende vocht krijgt zodat deze niet meer kan verzwakken.

Gaat je plant ten onder, of zit ‘ie’ helemaal onder? Dan kan het verstandig zijn om een (natuurlijk) bestrijdingsmiddel te gebruiken. Deze middelen kun je aanschaffen in het tuincentrum. Wanneer de schimmel de plant steeds meer overneemt zal de groei namelijk afnemen of volledig stoppen. In het ergste geval kan de plant zelfs afsterven.

 

Lees ook: