Dit familielid van de komkommer bevat veel ijzer en vitamine C. Hoewel de courgette van zichzelf geen uitgesproken smaak heeft, is het wel een lekkere toevoeging in een curry of pasta. Zo kweek je hem zelf!

Courgettes zijn éénjarige planten die je elk voorjaar opnieuw zult moeten zaaien om van te kunnen oogsten. Daar staat wel tegenover dat een plant wel dertig courgettes kan leveren. De plant heeft veel ruimte nodig: houdt voor een plant  zeker 1 m² vrij in je moestuin of kas.

Zaden van courgettes kiemen vrij makkelijk: ze kiemen al na één à anderhalve week. Daarvoor hebben ze wel warmte nodig. Een prima startplek is binnenshuis, in een pot op de vensterbank. Vul de pot met zaaigrond en zorg dat de zaden 1,5 tot 2 cm onder de grond komen. Houd de grond steeds licht vochtig. Halverwege mei, na de IJsheiligen, kunnen courgetteplanten pas naar buiten, want ze kunnen slecht tegen vorst.  Is er in het voorjaar toch nog kans op vorst, dek de planten dan af.

Courgette kweken in je tuin

Courgettes houden van een warme, zonnige plek. Ze groeien het best in goed doorlatende grond, die bijvoorbeeld verrijkt is met compost.  Een te vochtige grond kan er namelijk voor zorgen dat de plant gaat rotten. Giet het water niet over de plant, maar direct op de grond rondom de plant. Een goed bemeste grond zorgt voor een overvloedige oogst. Courgetteplanten bloeien met grote, gele bloemen. Als deze zijn uitgebloeid, kun je binnen afzienbare tijd de vruchten verwachten. Controleer om de dag hoe de courgettes eruit zien.  Als je halverwege mei begint met planten, kun je ze in de periode van juli tot eind september oogsten. Begin je in juni, dan kan dat vaak nog tot begin oktober.

Courgette is ook familie van de pompoen. Voor deze groente hebben we ook kweektips!

Lees meer  8x gekke en misvormde groenten

Jong oogsten

Het scheelt dat je eigenlijk niet lang hoeft te wachten om de courgette te oogsten: jong –en dus redelijk klein- zijn ze het lekkerst. Neem een lengte van 15 cm als uitgangspunt als je optimaal wil profiteren van de smaak. Draai de vruchten van de plant. Wil je ze liever snijden, laat dan een stukje van de steel zitten. Laat je courgettes langer hangen, dan wordt de smaak minder lekker maar zijn ze wel nog lekker om soep mee te maken.

Tip: Lekker om zelf te maken, deze quiche met courgette en tomaat.

Bekijk ook: Zelf radijs kweken of Zelf pastinaak kweken