Courgettes zijn familie van de komkommer en bevatten veel ijzer en vitamine C. Hoewel de vruchtgroente van zichzelf geen uitgesproken smaak heeft, is het wel een populaire toevoeging aan allerlei gerechten. Tips om de courgettes te kweken in je eigen tuin.
Courgettes kweken voor een flinke oogst
Courgettes zijn éénjarige planten die je elk voorjaar opnieuw zult moeten zaaien om van te kunnen oogsten. Daar staat wel tegenover dat een plant wel dertig vruchten op kan leveren. De plant heeft veel ruimte nodig: houdt voor een plant zeker 1 m² vrij in je moestuin of kas.
Zaden van courgettes kiemen vrij makkelijk: ze kiemen al na één à anderhalve week. Daarvoor hebben ze wel warmte nodig. Een prima startplek is binnenshuis, in een pot op de vensterbank. Vul de pot met zaaigrond en zorg dat de zaden 1,5 tot 2 cm onder de grond komen. Houd de grond steeds licht vochtig. Halverwege mei, na de IJsheiligen, kunnen courgetteplanten pas naar buiten, ze kunnen namelijk slecht tegen vorst. Is er in het voorjaar toch nog kans op vorst, dek de planten dan af.
Courgettes uit eigen tuin
Courgettes kweken doe je het best op een warme, zonnige plek. Ze groeien het best in goed doorlatende grond, die bijvoorbeeld verrijkt is met compost. Een te vochtige grond kan er namelijk voor zorgen dat de plant gaat rotten. Giet het water niet over de plant, maar direct op de grond rondom de plant. Een goed bemeste grond zorgt voor een overvloedige oogst. Courgetteplanten bloeien met grote, gele bloemen. Als deze zijn uitgebloeid, kun je binnen afzienbare tijd de vruchten verwachten. Controleer om de dag hoe de vruchten eruit zien. Als je halverwege mei begint met planten, kun je ze in de periode van juli tot eind september oogsten. Begin je in juni, dan kan dat vaak nog tot begin oktober.
Courgette is ook familie van de pompoen. Voor deze groente hebben we ook kweektips!
Jong oogsten
Het scheelt dat je eigenlijk niet lang hoeft te wachten om de courgette te oogsten: jong –en dus redelijk klein- zijn ze het lekkerst. Neem een lengte van 15 cm als uitgangspunt als je optimaal wil profiteren van de smaak. Draai de vruchten van de plant. Wil je ze liever snijden, laat dan een stukje van de steel zitten. Laat je groente langer hangen, dan wordt de smaak minder lekker maar kun je de courgette nog wel gebruiken om soep mee te maken.
Keukentip
Zoek je nog inspiratie om je courgettenoogst te verwerken in een gerecht? Met het recept van deze gezonde en heerlijke quiche combineer je groente uit eigen tuin met tomaat.
Heeft te maken met de bestuiving. De bloemen met de dunne stengel zijn de mannetjes en de andere de vrouwtjes. Normaliter doen de bijen hun werk, maar als er geen of te weinig zijn. Kan je ook met een kwastje het stuifmeel van de mannelijke bloem halen en deze op de stamper van de vrouwelijke bloem overbrengen
Dan
Dag Hans, geweldig courgette uit eigen tuin, al 2x geprobeerd, lukt niet alle bloemen vallen af, geen vrucht, wat is jou geheimE.
Woon in Suriname en ben met pensioen en geniet van m’n kweek courgette, tomaten 3 soorten (Hollandse) en pas begonnen met zonnebloemen ’n lust voor het oog en dat alles uit zaten van Holland. En de temp. Is geen probleem groet Hans Dekker
Zeer volledige uitleg van alle delen van de kweek,super.