Rozen in pot

Rozen in pot worden vooral verkocht in de periode dat ze groeien en bloeien, van half maart tot eind oktober. Een groot voordeel is dat u rozen in bloei kunt kopen, zodat u de bloemen goed kunt beoordelen. Rozen in pot vragen om een goede verzorging. Het mag ze niet aan water en voeding ontbreken, anders gaat de kwaliteit snel achteruit.

Rozen zonder pot

Rozen ‘met kale wortel’ zijn goedkoper. U kunt ze kopen in herfst, winter en lente. Ze worden zonder pot geleverd, in de periode dat ze geen blad dragen. De beste planttijd is eind oktober en november. De grond is dan nog warm, zodat zich nog voor de winter wortels kunnen ontwikkelen. Als het niet vriest en de grond niet te nat is, kunnen rozen de gehele winter de grond in, tot april. Kale wortels drogen snel uit. Vervoer de rozen goed verpakt. Worden ze niet direct geplant, kuil ze dan in.

Rozen op stam

Een goede start voor rozen Stamrozen hebben direct na het planten een stevige steun nodig, alleen patio rozen op stam kunnen zonder. Een leiroos op stam groeit uit tot een treurroos. De kroon wordt gevormd door soepele, overhangende takken. Een stevige stok of paal is niet voldoende. Voor een treurroos is een rond frame nodig. Hoe zwaarder de kroon, hoe steviger het frame moet zijn. Van ‘François Juranville’ kunnen de takken zo lang worden dat ze op de grond hangen. Als vrijstaand accent komt zo’n roos goed tot zijn recht, bijvoorbeeld op een gazon.

Tip: Wilt u een rozenboog of klimornament laten begroeien? Dan dient u dit te plaatsen voordat de roos wordt geplant. Bogen, standaards en steunen van groen gelakt metaal zijn elegant, stevig, duurzaam en mooi. Voor een grotere, moderne tuin kunt u gegalvaniseerde of aluminium standaards en zuilen laten maken in eèn conftructiewerkplaats. Pas voor een boog  een royale maatvoering toe, zodat u er ruimschoots onderdoor kunt lopen.

Lees meer  Skimmia

Een goede start voor rozen Planttips voor rozen met ‘kale wortel’

Maak een ruim plantgat, zodat compost kan worden toegevoegd.

Het plantgat moet voldoende diep zijn, de plaats waar de takken ontspringen oculaties moet 3 à 5 cm onder de grond komen.
Stamrozen worden geplant nadat de steun is geplaatst.

Maak een heuveltje van grond en compost op de bodem van het plantgat en spreid daarop de wortels uit.

Vul het plantgat verder op.

Trek de struik behoedzaam wat omhoog zodat goed contact met de grond ontstaat.

Trap daarna de grond voorzichtig aan.

Water de grond goed tussen de wortels en vul het plantgat later aan.

Bedek het hart van de struik met een flinke laag compost met stalmest voeding en vorstbescherming.

De takken kort u wat in, maar voor echte snoei is maart de enige geschikte maand.

Een leiroos tegen een muur plant u schuin naar het latwerk toe.

Bekijk de instructiefilm bloeiende rozen planten >>

Redactie www.colour-your-life.nl

Lees ook:
Meer over rozen
Meer over beplanting
Alles over fruit
Voor de kids
Tuinplezier met kids