Ik heb het afgelopen weekend weer heerlijk in de moestuin gewerkt. Het leek wel zomer. Niet dat er al veel eetbaars groeit in de moestuin, het is nu vooral het onkruid dat wil gaan groeien. En onkruid is, zoals de meeste moestuinders wel weten, een terugkerend feest. Zodra de lente begint en de temperatuur hoog genoeg is, knalt het ongewenste kruid uit de grond. Maar ik ga de strijd met plezier aan! Het blijft vooral een kwestie van bijhouden. Lekker schoffelen is het beste recept.

Thuis in de achtertuin heb ik twee kleine kweekkasjes staan. Hier moet het gaan gebeuren, het eerste zaaiwerk zou hier moeten gaan groeien. Nieuw dit jaar is de knolselderij, zoals ik al eerder schreef. Als al de plantjes aanslaan die zijn opgekomen dan zit ik voor de komende jaren goed! Het zijn er heel veel.

knolselderij, verpotten, potje, moestuin, michels moestuin

Eén plantje per potje

Deze mini plantjes met dunne fragiele steeltjes zijn echt een feest. Ik ben ze nu aan het verpotten naar één plantje per potje. Wat een heerlijk priegelfeest is dit. De plantjes groeien door elkaar, zowel boven als onder de grond. Met de grootste voorzichtigheid splits ik de boel en zet ik het uit in oude traytjes en potjes. In de loop van de week verhuizen de potjes en trays naar de moestuin. Ook daar mogen ze dan nog even in de kas staan, gezellig bij de prei plantjes.

Pompoen en courgette 

Naast knolselderij beginnen de courgettes en pompoenen te groeien. Naast de ‘gewone’ courgette ga ik dit jaar ook de ronde courgette proberen. Is weer eens wat anders… Bij de pompoenen heb ik de Uchiki Kuri en de Butternut. Beide zijn toppers voor soep en vele andere gerechten. Volgend jaar wil ik de Muscat de Provence gaan proberen, zo’n prachtige pompoen met diepe ribben. Het liefst zou ik nog veel meer proberen, alleen is mijn moestuintje daar veel te klein voor.

boerenkool, potje, verpotten, moestuin, michels moestuin

Testen

Tuinieren is ook vooruit denken. Ik heb de boerenkoolplantjes ook al in een potje staan. Dit is het eerste jaar dat ik dit probeer te kweken. Ik wil eigenlijk elk jaar iets nieuws proberen. Leuk om te testen met zaaien en wie weet hoe lekker het uiteindelijk gaat smaken. Ook daar heb je weer leuke tijdschriften voor om recepten in te zoeken en om inspiratie op te doen.

Maar ja, mijn tuintje blijft klein en ik wil zoveel…..

Veel kweekplezier,

Michel

 

Michel neemt je eens in de twee weken mee in zijn moestuin en legt uit wat je allemaal kunt doen. Lees meer blogs van Michel!