Haal eens een goudpalm in huis. Ze zijn niet duur maar wel mooi, ze geven sfeer en hebben, door hun luchtzuiverende eigenschappen, een positieve invloed op de gezondheid. Of je nu kiest voor een groot of klein exemplaar; de goudpalm is de bescheiden investering zeker waard!

Investeer in goudpalm

De goudpalm (Latijnse naam: Chrysalidocarpus lutescens) is een van de populairste palmsoorten en komt oorspronkelijk uit Madagaskar.
De snel groeiende Chrysalidocarpus lutescens is een luchtzuiverende kamerpalm en kent naast de Nederlandse naam goudpalm ook vele andere namen zoals Areca lutescens, arekapalm, Dypsis en goudvruchtpalm.

Unieke luchtzuiverende eigenschappen van deze palm

De goudpalm is dankzij zijn tropische uiterlijk een populaire palm. De palm bestaat uit een aantal rietachtige stengels met lichtgroene, smalle en puntige bladeren. De goudpalm is een echt goudhaantje.

Onderzoek door NASA heeft aangetoond dat deze sterke plant unieke eigenschappen heeft. Het is een luchtzuiverende plant, wat betekent dat de plant een bevorderend effect heeft op de luchtzuivering in huis. De bladeren zorgen voor een goede luchtvochtigheid in huis en zuiveren de lucht. Zo vermindert de plant schadelijke stoffen en verhoogt de plant de hoeveelheid zuurstof in de kamer.
Tip: De goudpalm past prima in de huidige interieurtrends. Kies voor een mooie sierpot en de plant wordt een natuurlijke eyecatcher. Of maak een gezonde ‘groenhoek’ met twee goudpalmen en een asplenium!
Goudpalm is een echte slaapkamerplant met luchtzuiverende eigenschappen. Ook wel arecapalm genoemd.

Verzorging

De verzorging van een goudpalm is zeer eenvoudig, zeker als je de volgende tips in acht houdt:

  • Belangrijk is een goede plek. De plant doet het optimaal op een lichte standplaats.
  • Hoewel de goudpalm wel van veel licht houdt kun je hem beter niet in direct zonlicht zetten. Deze kamerplant doet het ’t best op een plek in de halfschaduw.
  • Zorg ervoor dat de wortelkluit vochtig blijft door de plant ongeveer 1 à 2 keer per week water geven.
  • Dit komt ’s zomers neer op ongeveer 2 keer in de week water geven. ’s Winters verminder je het aantal gietbeurten naar 1 keer per week.
  • Ook kan de palm zo nu en dan een sproeibeurt op de bladeren zeer waarderen. Zeker in de winter wanneer de luchtvochtigheid in huis erg droog is.
  • Een keer per maand een beetje plantenvoeding toevoegen aan het gietwater volstaat verder wat betreft bemesting.
Lees meer  Linde

 

Verpotten

Om de juiste groeiomstandigheden te behouden is het van belang dat je de goudpalm iedere 2 à 3 jaar verplant naar een grotere pot. Je kunt hiervoor het beste speciale palmengrond gebruiken, zodat je zeker weet dat de palm zich helemaal thuis voelt in zijn nieuwe pot.

 

Bladproblemen

Net als bij veel andere palmen kunnen er op een gegeven moment problemen ontstaan bij de bladeren. Aan het blad kun je veelal zien hoe het probleem is ontstaan en hoe je dit snel kunt oplossen.

  • Geel wordende bladeren tonen vaak een tekort aan water of plantenvoedsel. Ook kunnen gele bladeren een teken zijn van het gebruik van water met een te hoge pH-waarde.
  • Bruine bladpunten zijn vaak het gevolg van te koude lucht of een tochtige standplaats.
  • Afstervende en dorre bladeren kun je wegsnoeien door de bladeren dicht op de stam af te knippen