Grassen en bamboes

Siergrassen en bamboes behoren tot de mooiste plantengroepen. Dat vaak wuivende, bewegende blad. Die enorme rijkdom aan bloeivormen bij grassen: van metershoge, ragfijn gebouwde bloeipluimen tot minieme tril ‘belletjes’. En dat boven elegant overhangend, lijnvormig of stijf, weerbarstig, maar toch fijn blad. Ze doen denken aan de pure natuur uit exotische landen. Met grassen en bamboes hoor je het sussende, eindeloze ruisen in de wind.

Bamboe

Bamboes hebben iets weelderig tropisch. Plant bamboes en een tuin krijgt een exotische uitstraling. Het meest bekend: prachtige polvormers als Fargesia murielae en Fargesia nitida die absoluut geen worteluitlopers vormen. Veel meer soorten zijn zeer de moeite waard vanwege hun blad en stengelvormen en -kleuren. Soorten als Pleioblastus, Pseudosasa en de lage Sasa (Sasa veitchii ‘Nana’). Een vrij nieuwe naam is Yushania anceps die eerder Arundinaria heette.

Hoge siergrassen

Zet grassen tussen bloeiende vaste planten en er ontstaat rust in de compositie. U kunt kiezen uit tientallen hoge soorten (1,5-4 m).Van het indrukwekkende reuzen-vedergras (Stipa gigantea) met de niet te schilderen zo fijne bloeipluimen, tot het beroemde pampagras (Cortaderia). Verder het bekende, dwarsgestreepte zebragras (Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’ die toch ook nog 170 cm haalt) of struisriet (Calamagrostis) met hoog en steil opgaande stengels (125 cm; ‘Overdam’ is witbont).

Lage siergrassen

Nog veel omvangrijker is het assortiment in lagere soorten. Zeggen (bijvoorbeeld Carex) lijken heel sterk op grassen, maar de stengels hebben een driehoekige doorsnede. Heel apart is Carex buchanii met bruine bladeren. Nog opvallender gekleurd is het Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Rubra’) dat in het voorjaar groengeel met rode punten uitloopt, maar hartje zomer helder bloedrood is gekleurd. Als tegenhanger zou blauw schapegras (Festuca glauca) kunnen gelden, dat in z’n vele vormen ijl- tot zelfs helderblauw kan zijn (echt planten voor droge grond en heel veel zon). Bevertjes of trilgras (Briza media) valt weer op door de violetpaarse aartjes in ronde pluimen. De verschillende soorten veldbies (Luzula) hebben veel breder blad en houden van humusrijke grond. Molinia kent vari√ęteiten als ‘Moorhexe’ met bruinzwarte aren. Borstelveergras of lampenpoetsergras (Pennisetum) is een van de meest gracieuze grassen (‘Little Bunny’ is een dwergvorm van nog geen 15 cm hoog). En dat zijn er nog maar enkele.
Verzorging

Lees meer  Siergrassen op balkon en terras

Siergras, snoeien

Er zijn winterharde grassen en bamboes voor alle tuinsituaties, in enorm veel kleuren en met een geweldig wisselende uitstraling. Veel verzorging vragen ze niet. Geef tijdig water, let op hun standplaatseisen, haal in het voorjaar afgestorven blad weg en geef dan ook een organische basisbemesting. Dat is alles. Tegen weglopende wortels is er antiwortelfolie. Ziekten komen bijna niet voor.

 

Lees ook: