Hagen zorgen voor beschutting, privacy, breken de wind, zijn schuilplaats voor vogels, vormen een ideale levende achtergrond en verdelen de ruimte. Zowel in het landschap als in en om tuinen. Een perfecte basis dus voor je tuin.

 

Vroeger mochten hagen in veel gebieden maar zo hoog zijn dat de landheer er op z’n paard gezeten, overheen kon kijken. In grote delen van het platteland omgeven lage hagen op raamhoogte de percelen om vee buiten, maar het uitzicht vrij te houden. Bij onze oosterburen staan soms hoge, zogenaamde ‘sneeuwhagen’ rond de boerderijen. Buxushaagjes werden oorspronkelijk door monniken als rand rond hun kruidenperken gezet om konijnen te weren die lusten namelijk geen Buxus. Hagen vormen de mooiste afscheiding die denkbaar is.

Groene hagen

Groene achtergronden

Groen is de natuurlijke basiskleur in het landschap en in een tuin. Alle andere kleuren komen er perfect tegen uit. Een blauwe lucht, een rood pannendak, geel zand. Groen wijkt en is rustgevend. Dus wie ruimte en rust in zijn of haar tuin wil introduceren, kan niet zonder groen. En levend groen is het allermooist! Hagen vormen groene wanden, vlakken en lijnen waartegen en waarbinnen alles kan. Een strak geschoren, groene haag is altijd mooi, in iedere tuinstijl en overal. Goed gesnoeid hoeft een haag niet breder te zijn dan 30 cm.

De beste groene-haagplanten

Gelukkig wordt liguster Ligustrum weer herontdekt. Deze perfecte haagplanten hebben fijn wintergroen blad, laten zich makkelijk snoeien, lopen altijd weer uit en kunnen schitterend wit bloeien. Een van de mooiste langzaam groeiende hagen krijgt u met Taxus. De donkere kleur van Taxus baccata vormt dé ideale achtergrond voor andere, bloeiende heesters en vaste planten. Taxus laat zich ook uitstekend in vorm snoeien. Er zijn ook prachtige hulstsoorten Ilex die met groen of blauwgroen ‘Blue Hollies’; Ilex × meservae gestekeld blad een ondoordringbare haag vormen, als u wilt tot wel 6 m hoog. Een heel fijne sfeer geeft de Portugese laurierkers Prunus lusitanica met glanzend blad aan iets rode steeltjes. Het blad is sierlijker dan van de ‘gewone’ laurierkers Prunus laurocerasus. Ten slotte zijn diverse soorten wintergroene struikkamperfoelies Lonicera ook geschikt als lage haag. Voor de laagste haagjes is het palmboompje Buxus van oudsher geliefd ‘Rotundifolia’ is de meest gebruikte vorm met als alternatief de bijna identieke Lonicera nitida.

Lees meer  Groenblijvende hagen van coniferen

Groene hagen basis

Hagen planten

Dat is werk voor twee man. Als de sleuf waarin geplant wordt, is gegraven en de grond in de sleuf is verbeterd, de planten er op de juiste onderlinge afstand naast leggen. Eén persoon zet de planten er stuk voor stuk rechtop in en houdt ze rechtop en in lijn, terwijl de tweede persoon de grond rond de wortels terugbrengt en aantrapt. Het aantal planten per strekkende meter varieert met de maat van 4 bij al wat grotere  coniferen tot wel 10 bij de Buxus. Plant een haag altijd zo dat de takken elkaar raken.

 

Lees ook:
Meer over beplanting
Tuinkalender van deze maand
Snoeien
Tuinonderhoud