Vogelbescherming Nederland roept iedereen op de vogels in steden en dorpen een handje te helpen tijdens warme zomerdagen. Jonge vogels in nestkasten die pal in de zon hangen, overleven de extreme hitte niet zonder een beetje schaduw. Door een bak water neer te zetten help je veel vogels in de zomer om even af te koelen.

Herken een oververhitte vogel

Uiteraard zijn in het wild levende vogels prima opgewassen tegen de hitte. Maar daar waar de omstandigheden minder natuurlijk zijn, is de helpende hand van mensen soms zeer welkom. Zo kunnen vogels in de zomer in steden en dorpen tijdens extreem warme periodes niet altijd gemakkelijk water en verkoeling. Oververhitte vogels zijn goed te herkennen. Ze zijn lusteloos en ademen snel. Zo’n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via tong en bek vocht te verdampen.

Vogels in de zomer helpen afkoelen

Help vogels in de zomer om te verkoelen

Help vogels in de zomer daarom door een waterschaal neer te zetten en ververs het water dagelijks. Zo kunnen vogels drinken en baden zonder ver te hoeven vliegen en krijgen ze sneller verkoeling. Daar knappen de meeste vogels vaak zienderogen van op.

Geef nestkasten schaduw

Nog belangrijker dan water, is schaduw voor nestkasten. Voor veel jonge vogels, zoals koolmezen en pimpelmezen, kan extreme hitte snel fataal zijn. Daarom moeten nestkasten eigenlijk nooit in de volle zon opgehangen worden, maar op een koele, schaduwrijke plaats. Hangt een nestkast toch in de zon, probeer dan zoveel mogelijk schaduw te creëren boven de nestkast. Dit voorkomt dat de kuikens oververhit raken, uitdrogen en uiteindelijk sterven.

Bron: Vogelbescherming

Beeld: Shutterstock 

Lees ook: 

 

Tuinen.nl nieuwsbrief

Lees meer  Vlinderlokkende planten