Het is fijn als het mooi weer is. Lekker zonnetje, mooie bloemen in de tuin… Maar als je hooikoorts hebt, denk je daar heel anders over! Dan kunnen het voorjaar  en de zomer wel eens heel vervelend zijn. Welke planten veroorzaken een allergische reactie en kun je het beste mijden als je last van hooikoorts hebt? We zetten het voor je op een rij.

Hooikoorts en de tuin

Hooikoortspatienten hebben in het voorjaar en zomer vaak klachten. Om veel in de tuin te genieten met zo min mogelijk klachten is het goed om rekening te houden met de plantensoorten die in de tuin geplant worden. Kies daarom geen planten die door de wind bestoven moeten worden. Windbestuivers laten hun stuifmeel door de wind meevoeren waardoor de kans op allergische klachten groter is.

Helaas zullen windbestuivers, die in het openbaar groen en bij de buren geplant zijn, ook klachten veroorzaken.

Insectenbestuivers

Insectenbestuivers kunnen meestal veilig aangeplant worden omdat de hommels en bijen voor de bestuiving zorgen. Enkele soorten die weinig hooikoortsklachten geven zijn de hortensia, rozen, bloembollen, azalea, brem, spirea, jasmijn, lavendel en wederik. Ook éénjarige soorten zoals salvia, lobelia en goudsbloem zijn insectenbestuivers en kunnen in de tuin geplant worden.

hooikoorts, kalender, pollen, stuifmeel, allergie, tuinen.nl

Planten met veel pollen

Planten die beter niet in de tuin geplant kunnen worden zijn de planten aangegeven op de hooikoortskalender, maar ook duindoorn, haagbeuk, tamme kastanje, Japanse cipres, vlier en Taxus produceren veel pollen. Ligusterhagen moeten vaak gesnoeid worden en zorgen zodoende ook voor klachten. Beter is het om een laurierkers of meidoornhaag aan te schaffen. Deze bloeien wel maar geven minder overlast.

Lees ook: 10 tips bij hooikoorts

Minder stuifmeel

  • Als u last heeft van hooikoorts is een vijver een goed alternatief. Waterplanten zorgen bijna nooit voor hooikoortsklachten.
  • Gazon dat vaak gemaaid wordt geeft meestal weinig klachten. Zorg ervoor dat gras niet gaat bloeien. Als het maaien voor problemen zorgt, zorg dan dat iemand anders dit voor u doet of vervang het gras door grind, boomschors, bestrating of bodembedekkers. Geschikte bodembedekkers zijn longkruid, dovenetel, hondsdraf en maagdenpalm.
  • Plant niet teveel van één soort om te voorkomen dat veel planten tegelijk bloeien.
  • Haal onkruid regelmatig weg. Veel onkruiden zijn windbestuivers en zorgen tijdens de bloei voor een overvloed aan pollen.
Lees meer  Wanneer mag of moet ik snoeien

hooikoorts, kalender, pollen, stuifmeel, tuinen.nl

Hooikoortskalender planten

Bekijk hieronder welke planten rond welke tijd klachten van hooikoorts kunnen veroorzaken.

Soort Bloeitijd Klachten
Berk maart-augustus sterk
Brandnetel mei tot en met november weinig
Bijvoet juli tot september sterk
Composieten april tot oktober weinig
Eik april tot juni weinig
Es januari tot mei weinig
Els december tot juli matig
Grassen april tot november zeer sterk
Hazelaar februari-maart matig
Melganzevoet juli tot september sterk
Populier februari tot mei weinig
Weegbree mei tot september matig
Wilg maart tot juli weinig
Zuring mei tot augustus matig
Zwarte els februari-maart