De Oncidium dankt haar bijnaam ‘dansend prinsesje’ aan de bijzondere vorm van haar bloemen, die gelijkenis vertoont met een prachtig geklede danseres.

De Oncidium, oftewel Tijgerorchidee, lijkt in haar hele verschijningsvorm nogal op een stijlvolle, zwierende koningsdochter. De bloemen zijn verkrijgbaar in talloze varianten: van geel tot rood en van geel met (roest)bruin tot bruin met wit, vaak met een tijgerachtig patroon. De plant is speels qua bouw: stevige knollen, bochtige, artistiek ogende scheuten en takken.

Wist je dat…

De Oncidium vormt met maar liefst 750 soorten een van de grootste orchideeënfamilies. De orchidee staat voor liefde, schoonheid, rijkdom en luxe. De naam Oncidium is afgeleid van het Griekse woord voor ‘zwelling’, dat verwijst naar de verdikking van de onderste lip van de bloemen.

De Oncidium komt oorspronkelijk uit de vochtige subtropen van Noord- en Zuid-Amerika. De plant leeft daar op bomen en struiken, of in rotsspleten, met vaak slechts een laagje mos als bedekking van de wortels.

Verzorging van de Oncidium

Qua verzorging is het een makkelijke plant. Eens in de week wat lauwwarm water geven en een lichte standplaats op kamertemperatuur kiezen, niet in de directe zon. Verder ontwikkelt ze luchtwortels, die niet verwijderd mogen worden, want daarmee neemt ze vocht uit de lucht op.

Je beloning na de goede verzorging zal zijn dat de Oncidium jaarlijks een of zelfs meerdere takken ontwikkelt waaraan de karakteristieke bloemen groeien.

Tuinen.nl nieuwsbrief

Lees meer  6x meest giftige planten