Geniet van de herfst en ga heerlijk aan de slag om ook in de winter nog iets te hebben om naar te kijken. Er zijn genoeg mooie heestertjes voor een vol en gezellig balkon of terras in de herfst.

Er zijn veel planten die het goed doen in pot op het terras en die vaak ook nog aardig tegen vorst kunnen. Dat betekent dat ze ook ’s winters nog kleur geven aan het terras met hun bloemen, bessen of mooie bladeren of door hun sierlijke vorm. Zo zijn er heel wat soorten Hebe, die de laatste jaren heel populair zijn als terrasplant vanwege hun bonte blad en sierlijke roze, paarse, blauwe of witte bloemen in trossen.

Ook beshoudende plantjes als Skimmia reevesiana, de parelbes en de bergthee zijn vaste gasten van het herfst- en winterteras. Skimmia reevesiana draagt mooie, felrode bessen. De parelbes, Gaultheria mucronata, ook wel bekend als Pernettya mucronata, draagt een grote hoeveelheid kleurige bessen.  En familielid Gaultheria procumbens, bergthee,  draagt glanzende rode bessen.

Skimmia japonica 'Rubella'

Planten voor op je terras in de herfst

De Skimmia japonica ‘Rubella’ draagt in het najaar al mooie trosjes bruinrode bloemknoppen en verdient daarom ook zeker een plaatsje op het balkon of terras. Deze trosjes zijn in menig kerststuk terug te vinden. De meeste mensen vinden deze bloemknoppen dan ook mooier dan de bloemetjes, die in het voorjaar pas opengaan.

Pieris, ook wel rotsheide genoemd, draagt in het najaar mooie roze of witte trossen met bloemknopjes. Maar dat is pas een van de schoonheden. Een van de paradepaardjes is Pieris ‘Bonfire’  prachtige vlammend rode bloemtrossen. In het voorjaar laten de Pieris struikjes nog een tweede verrassing zien: felgekleurde rode, bronzen, oranje of gele uitlopers.

Terras in de herfst

Groene schoonheden

Mooi groen is niet lelijk. Het kleine tongvarentje Phyllitis scolopendrium is een juweeltje in zijn soort. Het varentje heeft fijne ongeveerde, goudgroene leerachtige bladeren. Hij verraadt zijn achtergrond door speciale bladeren met aan de onderzijde dikke bruine strepen. Varens vormen geen zaden, maar planten zich voort met behulp van sporen, die op de plaats van de bruine strepen te vinden zijn. ’s Winters sterven de sporendragende bladeren af en blijven alleen de gewone bladeren over. Afhankelijk van de variëteit is de bladrand gekarteld, gegolfd of vrijwel glad.

Lees meer  Zomerbollen planten

Voor wie op zoek is naar wat robuuster groen voor op het terras of balkon zijn er de kleine conifeertjes, zoals Thuja occidentalis ‘Rheingold’ . Westerse levensboom wordt hij ook wel genoemd. Deze oranjegele bol met heel zacht loof behoudt heel lang een dwergvorm.

Lees ook:
Meer over bemesting
Bodembewerking
Alles over beplanting
Tuinonderhoud
Tuininrichting
Boekentip