Wanneer het krentenboompje bloeit, is het echt lente. De Krent, zoals deze struik ook wel genoemd wordt, werd vroeger in Europa gecultiveerd en veelal in boerentuinen geplant om zijn aromatische, zoete, krentachtige vruchten, die zelfs op de markten verkocht werden. Hij hoort bij de familie van de Rosaceae.

In Drente, Overijssel, Noord-Brabant en Zuidlimburg groeit hij in het wild. In Nederland kan men tijdens het voorjaar de bloeiende krentenbomen genieten in de 'krententuinen' bij het Drentse Dwingelo en op het Landgoed Eerde bij Ommen.

Inheems is het Krentenboompje in Noord-Amerika, behalve de soort Amelanchier ovalis (bergmispel) die we in het zuidelijke Alpengebied tot een hoogte van 2000 m kunnen vinden.

 

Naamgeving

Lat. Amelanchier
Eng.june berry of snowy mespilus
Duits Felsenbirne of Korinthenbaum

Amelanchier is een woord uit Savoie en betekent waarschijnlijk mispeltje. Wij zien dit ook in het Engelse woord mespilus. Snowy duidt op de bessen die berijpt lijken. Het Duitse woord Felsenbirne duidt op de Europese soort die tussen de rotsen groeit. Korinthenbaum betekent krentenboom, en dat heeft te maken met het feit dat vroeger veel krenten uit Corinthe geïmporteerd werden.
 

Kenmerken

 • De bij ons het meest voorkomende Krent (A.lamarckii) kan maximaal 12 m hoog worden. Het is een bladverliezende, meerstammige boom of struik.
 • De bloemen, fijn, wit of crème geuren lekker en verschijnen tegen eind april in losse bosjes tussen de koperkleurige ontluikende bladeren die met fijne, zilverwitte haartjes bezet zijn. In de zomer is slechts de onderkant viltig behaard.
 • De Krent bloeit vooral op kortloten aan scheuten van het voorgaande jaar. In de oksels van de bladeren ontwikkelen zich in juni al weer bloemknoppen voor het volgende jaar.
 • De (schijn) vruchten rijpen in juli en augustus en kleuren dan rood tot donkerpurper.
 • De zaden liggen opgesloten in een vier-tot tienhokkig klokhuis. Ze hebben een zoet, bosbesachtig aroma en zijn sappig. Vogels zijn er dol op. 
 • De bladeren kleuren in het najaar prachtig geelrood.
   

Standplaats

De Krent groeit het best op licht vochtige en zure grond, maar ook op voedselarme gronden. Hij past zich gemakkelijk aan de bodemomstandigheden aan. Zon of halfschaduw, het maakt allemaal niets uit. Hij kan goed tegen vorst. Alleen te natte grond vindt hij niet zo prettig. De krent kan ook in grote potten geplant op een balkon gezet worden.
 

Snoeien

Wanneer het boompje onderaan kaal begint te worden, kun je het beste na de bloei uitdunningsnoei toepassen. De oude takken worden dan weggehaald zodat er weer meer licht in de boom komt. Wie van de struik een boom wil maken, moet van begin af aan goed snoeien. Kies een stevige tak uit en snoei de rest weg. De zijtakken van deze tak snoei je terug tot eenderde van hun lengte. Maar de top laat u met rust. De zijtakken van deze stam snoeit u enkele jaren tot deze dik genoeg is om de kroon te dragen.
 

Ziekten en plagen

Alleen meeldauw kan schadelijk zijn voor de Krent.
 

Soorten

 • De bij ons het meest voorkomende soort is A.lamarckii. Hij bloeit overvloedig. De donkerpurper kleurige ronde vruchten zijn sappig en zoet. Zij zijn reeds in juni/juli rijp( june berry). De bladeren kleuren in het najaar geelrood.
 • Aamelanchier arborea stamt uit Canada en kan 20 m hoog worden. Hij heeft vrij grote blauwzwarte vruchten, die niet erg smakelijk zijn.
 • Amelanchier alnifolia wordt slechts 5 m hoog en heeft rechtopstaande, witte bloemtrossen. De blauwzwarte, berijpte vruchten zijn zoet en sappig. Zij ontwikkelt veel uitlopers die tot een plaag kunnen worden.Zij worden op dit moment vooral in Zweden geteeld.
 • Amelanchier lamarckii kan 10 m hoog worden. Hij bloeit overvloedig. De donkerpurper kleurige ronde vruchten zijn sappig en zoet. Zij zijn reeds in juni/juli rijp( june berry). De bladeren kleuren in het najaar geelrood.
 • Amelanchier x grandiflora is een struik of boom van maximaal 9 m hoog met grote witte bloemen en grote, sappige vruchten.
 • Amelanchier laevis wordt maar ca. 3 m hoog met grote, witte bloemtrossen. De bijna zwarte vruchten zijn 15 cm groot en lekker zoet.
 • Amelanchier ovalis is de enige Europese soort en wordt slechts ca.f m hoog. Hij heeft een wat strakkere groeivorm dan de andere soorten. In de rechtopstaande, witte bloemtrossen zitten 3 tot 8 bloemen. De blauwzwarte bessen zijn erg zoet.
   

Gebruik

Van de bessen kan gemakkelijk jam gemaakt worden. Door het hoge gehalte aan pectine hoeft er geen geleermiddel toegevoegd worden. De bessen kunnen ook met andere vruchten gemengd worden. Daarnaast kun je ze ook drogen en later, net als krenten, in bakwaar of compotes gebruiken of er wijn en sap van maken. De smaak lijkt op die van bosbessen. Ze zijn rijk aan vitamine A.

 

Lees ook – Meer over bomen

Lees ook – Tuinkalender van de maand

Lees ook – Onze snoeigoede tips
 

Redactie Brigit Kahlert