Welke kweekpotjes kun je het beste gebruiken als je gaat zaaien in de moestuin? Plastic, stenen, afbreekbare potjes hebben allen hun voor- en nadelen. Wij zetten ze voor je op een rij. Er zitten ook erg creatieve en bijzondere potjes tussen!

Plastic kweekpotjes

Bloempotten van plastic zijn lekker licht van gewicht en daardoor makkelijk te verplaatsen. Plastic is een belasting voor het milieu, maar daarentegen kun je de potjes meerdere keren gebruiken. Let bij deze potten extra goed op het vochtpeil, ze warmen immers snel op en verdampen daardoor meer water.

Stenen kweekpotjes

Terracotta en andere stenen potjes zijn duurzaam en hebben veelal een prachtige natuurlijke kleur. Moestuin- en kruidenplanten staan er vaak prachtig in! Een nadeel van de potjes is het zwaardere gewicht en de breekbaarheid van het materiaal.

afbreekbare_en_verteerbare_bloempotjes

Biologisch afbreekbare kweekpotjes

Afbreekbare potjes zijn ecologisch verantwoord, maar vaak wel wat duur in aanschaf. De turfpotjes drogen snel uit, dus ook hier houd je het vochtpeil in de gaten. Een groot voordeel is dat zaailingen met potje en al de grond in kunnen. De wortels groeien gewoon door het materiaal heen. Dat is makkelijk verplanten!

Recycle en upcycle potjes

Wist je dat je vaak niet eens niet naar het tuincentrum hoeft om kweekpotjes te kopen? Het maken van een moestuinpotje doe je gewoon met spullen die je al in huis hebt. En dat is niet alleen budgetproof, maar ook nog eens ontzettend trendy. Upcyclen noem je het, waarbij je voorwerpen een nieuwe functie geeft. Een aantal voorbeelden:

  • plastic drinkbekers
  • saladebakjes
  • ijsbakken
  • eierdoos
  • lege voedselblikken
  • conservenblik

Tip: Ook een een wc-rol of een ei kun je omtoveren tot kweekpotje. Dat is pas recyclen!

kweekpotjes, ei, wc rol, recyclen, tuien.nl

Plantenstekers

Om uit elkaar te kunnen houden wat je waarin heb gezaaid kan je wasknijpers of ijsstokjes gebruiken. Schrijf hier met watervaste stift op wat je gezaaid hebt en steek het in het potje.

Lees meer  Zelf muizenmeloentjes kweken

kweekpotjes, wasknijper, plantensteker, voorzaaien, zaaipotjes, moestuin, tuinen.nl

Tips

  • Let goed op de grootte die een zaailing nodig heeft. Een plantje moet voldoende ruimte hebben om zo’n 3 tot 4 bladeren te ontwikkelen, voor je de zaailing kunt verpotten.
  • Zorg voor drainagegaten, zodat overtollig water kan weglopen.

Wil je weten wanneer je wat kan zaaien? Bekijk dan de zaaikalender.

Lees ook: Zaailingen verzorgen