Wat is er in september allemaal te doen in de moestuin? Ieder maand geven we je de beste tips over alles op het gebied van de moestuin, zaaien, oogsten en ander onderhoud. Bekijk hier de Moestuinkalender voor September

De moestuin in september

In de maand september zal het weer gaan veranderen. De lucht zit vol van het aroma van rijpend fruit en de laatste bloeiende bloemen. Door het wisselende weer zullen ook de groeiomstandigheden van de gewassen in de moestuin gaan schommelen.

Het is dan ook de hoogste tijd om zoveel mogelijk gewassen te oogsten en te verwerken in gerechten. Het overschot aan geoogste groenten en fruit kun je inmaken, wecken, of invriezen om later te gebruiken.

Wat zijn de moestuinklusjes in september?

 • Het is nog steeds tijd om fruit te plukken of te rapen. Appels, peren, late pruimen en frambozen zijn nog heerlijk. De peren zijn rijp op het moment dat het stokje loslaat als je het draait.
 • Ook het tijdstip om kiwi’s aan te planten is aangebroken. Snoei de plant na het poten flink terug zodat de plant in het voorjaar stevige jonge scheuten ontwikkelt. Denk eraan dat je kiwi’s alleen kunt oogsten wanneer er zowel een vrouwelijke- als mannelijke plant in de buurt staat. Zonder een ‘mannetje’ en een ‘vrouwtje’ kunnen kiwiplanten geen vruchten dragen.
 • Druiven rijpen het beste in de volle zon. Om de sappige vruchten een volle smaak te geven zijn de laatste zonnige dagen en uren van groot belang. Zorg er daarom voor dat de bladeren de zon niet verhinderen om bij de vruchten te komen. Haal desnoods de bedekkende bladeren weg door ze weg te knippen.
 • Lege moestuinbedden voorzie je aan het einde van de maand met een laagje stalmest.
 • Een enorm goede bodemverbeteraar is zelfgemaakte compost. Doe al je tuin- en moestuinafval in de compostbak, met uitzondering van zieke planten en zaaddragende onkruiden.
Lees meer  Zwakke broeder - Michels Moestuin

Zaaien in september

 • Bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, bladchichorei, kropsla en veldsla kunnen nu nog gezaaid worden.
 • Verder gaat de laatste zaaimaand in voor radijs, rucola, tuinkers en snijsla.

Lees ook – Zaaikalender groenten en fruit

Planten of poten in september

 • Vanaf nu kun je rabarber planten of verplanten. Denk eraan dat je ze met een onderlinge afstand van minimaal een meter uit elkaar plant.
 • Vanaf september mogen ook de knoflooktenen de grond in! Zo oogst je het jaar erop heerlijk grote knoflookbollen.
 • Aan het eind van de maand kun je uitjes planten voor een zeer vroege opbrengst in het komende jaar. Let wel op dat er maar een paar rassen geschikt zijn voor deze late planting. Plant de uitjes op een beschutte plek in goed gedraineerde grond.

Lees ook – Zelf knoflook kweken

Oogsten in september

 • Deze maand kun je de laatste radijsjes, zomerandijvie, zomerwortelen, tuinkers, Oost-Indische kers, boontjes, suikermaiskolfjes en klein duimpje slakroppen oogsten.
 • Ook vruchtgroenten zoals tomaten, paprika’s, pepers, komkommers, aubergines en courgettes staan op het oogstschema. Oogst de vruchten van deze planten zeer regelmatig, zodat ze niet te groot worden en de plant meer energie kan steken in de nog niet volgroeide vruchten.
 • Het oogsten van de groente witlof gaat in twee fases; het oogsten van de witlofwortels en het oogsten van de witlofstronkjes. In september is het tijd om de wortels voorzichtig te rooien. Nadat de wortels 15 dagen op het land hebben gelegen snijd je de bladerkop zo’n 3 cm boven de wortel af en poot je de witlofwortel opnieuw in de grond.
 • Ook de bewaaraardappels mogen op een droge en zonnige dag de grond uit. Droog de piepers eerst een aantal uur op het grondoppervlak, waarna je de goedgekeurde aardappels later op een droge en donkere plek bewaard.
 • Verder kun je deze maand ook nog artisjokken, bietjes, bloemkool, broccoli, Chinese kool, ijsbergsla, knolselderij, knolvenkel, koolrabi, pastinaak, prei, selderij, sluitkool, snijbiet, spinazie, ui en veldsla oogsten.
 • Qua fruit is het tijd om appels, peren, meloenen en bessenstruiken zoals de framboos, braam, aalbes en zwarte bes te oogsten. Van de oogst van de bessen kun je ook heerlijke jam bereiden.
 • Naast het oogsten van gewassen kun je in september veel zaden oogsten. Houd echter nooit de zaden van hybriderassen over. De eigenschappen van deze zaden zijn niet voldoende stabiel om er zeker van te zijn dat de volgende planten hetzelfde resultaat opleveren.
Lees meer  Wanneer mag of moet ik snoeien

Lees ook – Zelf witlof kweken

Ziekten en plagen in september

 • Het koelere en vochtigere weer in september is niet erg bevorderlijk voor je moestuinplanten. Helaas trekt regenachtig weer daarbij ook nog eens ongewenste tuingasten zoals slakken aan. Om te voorkomen dat de glibberige beesten aan de balderen van je gewassen knabbelen strooi je een laag cacaodoppen rondom je planten. Een andere optie is het plaatsen van koperen ringen of kopertape rondom je potten en planten.
 • Naast de maanden juli en augustus is ook in deze maand de preimot nog zeer actief. Controleer regelmatig of er schade op de bladeren of in de schacht van de plant aanwezig is.
 • Maar ook neusrot ligt op de loer. De ziekte kun je goed voorkomen door je paprika- en tomatenplanten van voldoende water te voorzien. Spot je toch een bruine of zwarte oneetbare plek dan is het helaas al te laat.

Lees ook – Slakken voorkomen en bestrijden

< Moestuinkalender augustus Moestuinkalender oktober >
Lees ook – Tuinkalender september