Artisjok (Cynara scolymus) is een heerlijke, veelzijdige groente. Je ziet ze bij ons niet vaak in de moestuin, maar zelf artisjokken kweken kan wel! Het is niet de makkelijkste groente, daarom helpen we je een beetje met handige tips.

Zaaien

Ga je artisjokken kweken, dan kun je het best kiezen voor ‘Grand Vert de Laon’ of Camus de Bretagne’. Vanaf maart kun je de zaadjes binnen voorzaaien. In april kun je meteen in de volle grond zaaien. Stop de zaadjes per twee in een potje – uiteindelijk verwijder je één plantje en hou je de sterkste over. Verpot de plantjes als ze te groot worden voor het potje waarin je ze hebt gezaaid. Vanaf half mei mogen de plantjes naar buiten. Laat ongeveer één meter ruimte tussen de planten.

Tip: Bekijk de zaaikalender om te zien wat en wanneer je nog meer kunt zaaien.

artisjok kweken, zaaien, oogsten, stekken, moestuin, tuinen.nl

Grond

Zorg dat de grond waar je artisjok komt te staan goed draineert en voldoende voeding bevat. Werk oude stalmest of compost en eventueel koemestkorrels door de grond. Het is het beste als je elke plant afzonderlijk bemest. Bescherm je artistjokplant in de winter door een laagje compost rondom de plant aan te brengen. Bovendien verbeter je hiermee ook de bodemstructuur.

Oogsten

Vaak bloeit artisjok het eerste jaar niet omdat ons seizoen eigenlijk te kort is voor deze warmteminnende plant. Met enige bescherming tegen vorst komt hij waarschijnlijk de winter wel door en het tweede jaar zal je meer kans hebben dat je artisjok gaat bloeien. Net voordat de plant bloeit – als de bloemknop bolvormig is en de bovenste schutbladen lichtelijk uit elkaar staan – kun je oogsten. Dat zal rond juli-augustus zijn. Bloeit hij al? Dan kun je de artisjok niet meer eten. Laat hem gewoon lekker staan, want een bloeiende artisjokplant is echt een plaatje! Nadat je de artisjokken geoogst hebt, kun je ze hooguit een week in de koelkast bewaren.

Lees meer  Zelf paprika kweken

artisjok kweken, zaaien, oogsten, bloem, tuinen.nl, moestuin

Plagen en ziekten

Artisjokken kunnen bij koud en nat weer schimmelziekten krijgen. Om de kans schimmelziekten te verminderen, kun je bij volle planten wat bladeren van de plant verwijderen. Zo krijgt de artisjok meer licht en lucht. Daarnaast trekt de plant bladluizen en oorwormen aan. Deze kun je met een harde straal water eenvoudig van de plant afspuiten.

Stekken

Heb je al een artisjok in je tuin, dan kun je deze eenvoudig stekken. Via worteluitlopers maakt de plant namelijk jonge, nieuwe plantjes. Snij deze rond april – als de planten al wat ontwikkeld zijn – van de moederplant af. Let er wel op dat de stekken genoeg bladeren en een wortel hebben. Zet je stekjes in een potje met stekgrond of een mengsel van potgrond en grof zand. Laat ze tot half mei op een vorstvrije plaats staan, daarna kun je ze buiten uitplanten. Van de stekjes kun je waarschijnlijk rond september al oogsten.

Probeer ook eens tomaten, prei of boerenkool in je moestuin!