Al eens van het trekken van witlof gehoord? Het kweken van witlof gaat in twee fases. Eerst kweek je de wortels, om vervolgens de witlof te trekken.

Naam witlof

De naam van witlof komt van de witte bladeren van de plant, wit loof. Witlof groeit onder de grond waar geen zonlicht bij kom, vandaar dat de witlof een witte kleur heeft. 
 

Voedingswaarde witlof

Witlof bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C, en is daarnaast ook rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora. De mineralen die in witlof zitten zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor als je, je aan een dieet houdt. De groente bevat namelijk bijna geen calorieën.

Zaaien van witlof

Zaai de witlof in mei in de volle grond. In april kun je witlof ook al in de volle grond  zaaien, maar dan op een beschutte plek. De buitentemperatuur moet dan wel minimaal 15 °C zijn. Start met het losmaken van de grond. Zaai daarna de zaden op 0,5 cm diepte en met 15 cm afstand van elkaar.

Bodem en bemesting

Witlof groeit op vrijwel iedere grond, zolang deze maar een luchtige structuur heeft. Om de grond luchtiger te maken kun je de bovenste laag mengen met een laag compost. Daarnaast maak je deze groente blij met meststof met extra kali / kalium. 
 

Fase 1 Rooien

  • Vanaf september kun je beginnen met het rooien van de wortels. 
  • Graaf de wortels van de planten voorzichtig uit met een schep. 
  • Na het verwijderen van de aarde mogen de wortels 15 dagen buiten liggen.
  • Snijd na 15 dagen de bladerkop zo’n 3 cm boven de wortel af en poot de wortel opnieuw in de grond.

Witlof rooien

Fase 2 Trekken of oogsten van witlof

  • Vanaf half oktober tot eind november oogst je de wortels. 
  • Poot de wortels vervolgens in een emmer met zand en zet de emmer binnen, in een donkere ruimte. De wortels zullen stronkjes gaan vormen. Dit wordt ‘het trekken van witlof’ genoemd.
     

Oogst van witlofstronkjes

Zo’n vier weken nadat je de wortels hebt gepoot, oogst je de stronkjes.

Met of zonder dekgrond

Bij witlofzaden staat ‘met of zonder dekgrond’ aangegeven. Vroeger werd witlof altijd met dekgrond gekweekt. De wortels werden bedekt met een laag aarde, waardoor de groeiende stronkjes compact bleven. Het witloftrekken in een emmer doe je zonder dekgrond. 
 

Goede buren, slechte buren 

Goede buren van witlof in de moestuin zijn stokboon, tomaat en venkel. Maar zaai witlof niet naast augurk, andijvie, pastinaak of pompoen.
 

Tip

  • Wil je de oogst iets uitstellen? Zet de wortels dan weg in een temperatuur die lager is dan 13 °C.
  • Oogst de witlofjes door ze te snijden en de onderkant van de stronken te laten staan. Hierdoor krijg je een tweede oogst.