Monstera Deliciosa is een prachtige plant waarmee je de tropen in huis haalt. Daarnaast is het een luchtzuiverende plant en is hij erg makkelijk te houden. Nog niet overtuigd? Lees dan even verder over deze mooie en praktische plant!

Het formaat van Monstera gaat van tafelformaat tot enorme kamerplant die kan dienen als roomdivider! De bladeren van Monstera jong zijn, zijn ze hartvormig. Later krijgen ze karakteristieke insnijdingen. Hij wordt daarom ook wel gatenplant genoemd. De ingesneden bladeren helpen de plant te overleven in het regenwoud: bij harde wind of zware regen breken zo de bladeren minder snel.

De plant is een klimmer/hanger.  Hij groeit het best als je hem een beetje sturing geeft (mosstok, klimtouw) in de richting waar je hem wilt hebben. Bijzonder aan Monstera is dat hij in de natuur altijd groeit naar de kant die het donkerst is. Omdat daar waarschijnlijk de grootste boomstam staat en daar kan de plant langs omhoog klimmen en goed licht vangen.  Monstera is een luchtzuiverende plant, wat hem ideaal maakt voor in bijvoorbeeld de slaapkamer. Ook Goudpalm en Areca zijn luchtzuiverende planten!

Monstera Deliciosa, monstera, kamerplant, gatenplant. tuinen.nl

Verzorging Monstera

Standplaats: Hij houdt van licht, maar staat niet graag in de volle zon.
Temperatuur: De plant houdt niet van kou. Houd de temperatuur boven de 13°.
Water: Matig water geven. De kluit mag licht vochtig zijn.
Plantvoeding: Eens in de twee weken is voldoende.

Tip: Monstera bloeit zelden in ons klimaat. Gebeurt dit toch? Knip de bloemen dan weg. Ze onttrekken veel energie aan de plant en hebben een nogal aanwezige geur.

Afkomst

Monstera behoort tot de familie van de aronskelkachtigen. Het zijn eigenlijk vooral lianen uit Panama en zuidelijk Mexico. De planten klimmen hier tot wel 20 meter hoog de bomen in. Ook zetten ze zich met hun vlezige luchtwortels vast aan boomstammen, rotsen of op de grond in de wouden van Zuidoost-Azië. Zo wikkelen en slingeren ze zich omhoog, vormen prachtige gigabladeren en zorgen zo voor wat extra schaduw.

Lees meer  Trosrozen voor véél kleur

Bron: www.mooiwatplantendoen.nl

Lees ook: 5x luchtzuiverende planten