De Hydrangea Paniculata, beter bekend als de pluimhortensia, wordt in maart gesnoeid. Met het snoeiafval kun je de plant heel gemakkelijk vermeerderen en zo je eigen, gratis hortensia’s kweken.

De groei van gratis hortensia’s start met de snoei

Het snoeien zelf kun je het beste doen tot ongeveer 10 tot 20 centimeter boven de grond. Door het snoeien van de plant vormt de pluimhortensia ook dit jaar weer mooie grote bloempluimen. Van de gesnoeide stengels maak je de stekken.

Gebruik een kweekbak voor de stekken

De stekken van je nieuwe hortensia´s plant je onder glas in een stek- of kweekbak. Als je deze niet hebt, kun je als alternatief ook plastic zakken over de potjes of bakjes plaatsen.

Stekken stappenplan

1.    Snijd de stengel onder een oog schuin af.
2.    Verwijder alle bladeren door deze af te snijden dicht tegen de stengel.
3.    De stekken zelf zijn zo’n 10 centimeter lang.
4.    Plant de stekken in de kweekbak.
5.    Na drie à vier weken hebben de stekken wortels gekregen en kunnen deze apart in een pot worden overgezet.
6.    Een mengsel van kamerplant grond met turfmolm en een beetje mest is een ideale combinatie voor de jonge gewortelde stekken.
7.    Wanneer het niet vriest, kunnen de stekken in pot buiten worden gezet.

Stekken in de grond planten

In het voorjaar kunnen de planten van je gratis hortensia´s buiten in de grond worden gezet. Houd bij het overzetten van de planten een ruimte van zo’n 15 à 20 centimeter tussen elke stek. Plant de stekken voor ongeveer 2/3 deel in de grond. Geef de jonge planten zo nu en dan mest tot en met september. Plaats de pluimhortensia’s overigens niet te dicht bij bomen in de buurt. De wortels van de boom kunnen de groei van de planten belemmeren. Van juli tot oktober zal ook de oudere hortensia weer prachtige pluimen geven.

Lees meer  De wijde wereld - Michels Moestuin

 

Lees ook: