Kruiden zijn heerlijk in de tuin en keuken, maar wist je dat ze ook de muggen voor je op afstand houden? Plant ze in leuke potten rondom balkon of terras, bij je voor- en achterdeur of onder je raam. Daar waar je vaak zit.

Muggenwerende kruiden

Als je het zat bent om door muggen gebeten te worden in je slaap of op een warme avond in de tuin of op het terras, zet dan één van deze vijf geurende kruiden op je vensterbank, tuintafel of in de border voor het raam.

Lavendel

Lavandula is een makkelijk te kweken kruid en gaat met de juiste verzorging jaren mee. Waar deze plant bij ons populair is om de heerlijke geur,  moeten muggen juist niets van die lucht hebben. Door potten met verschillende lavendelsoorten te combineren kun je de hele zomer genieten van de voordelen van deze plant.

Citroengras

Cymbopogon citratus, beter bekend onder de naam citroengras of sereh, is de absolute winnaar als het gaat om planten met citroengeur. Plant in het voorjaar citroengras op een zonnige plek in de border of in pot en geef na het planten regelmatig water. Laat in de nazomer de aarde eerst helemaal opdrogen tussen de gietbeurten door.

Basilicum

Ocimum basilicum is naast een zeer populair kruid in vele gerechten ook een echte muggenverjager. Je kunt basilicum als plant kopen in de winkel of zelf vanaf half mei buiten zaaien in de volle grond of in potten. Door de blaadjes wat te kneuzen en over je armen en benen te wrijven blijf je de hele avond muggenbultvrij.

Kattenkruid

Dankzij de geurende olie die zich in de bladeren van de Nepeta, bekend onder de naam kattenkruid, bevindt, is ook dit kruid een krachtige muggenwerende plant. Kattenkruid bloeit van juli tot en met november en staat het liefste op een zonnige plaats in niet te natte grond.

Lees meer  Veelzijdige toepassingen van munt

Afrikaantje

Ook de vrolijk gekleurde afrikaantjes(Latijnse naam Tagetes) zijn echte insectenverjagers. Niet voor niets in de bijnaam van deze plant ‘stinkertje’. Plant of zet ze op een plek in de zon of halfschaduw. Een extra voordeel van het planten van afrikaantjes in de border is hun werking tegen wortelaaltjes, een onder de grond levende plaag die veel vaste planten aantast.

Planten tegen het krabben

Mocht je toch nog na een zwoele avond buiten genieten of zomerse nacht gestoken zijn, hier enkele remedies tegen de jeuk van een muggenbult:

  • Snijd een ui doormidden en wrijf deze over de muggenbult.
  • Gekneusde muntblaadjes hebben een verkoelende werking.
  • Lavendel- of kamilleolie op de bult heeft een rustgevende en een genezende werking.

Meer kruiden voor in de keuken of op je terras

  • Er zijn diverse kruiden die effectief werken zoals Citroengras, dit kruid kun je meekoken of stoven in (aziatische) gerechten. Wel voor het serveren er weer even uithalen.
  • Citroenmelisse is ook een goed en makkelijk groeiend alternatief, gebruik de jonge blaadjes rauw: heerlijk in salades of thee en is ook nog eens erg goed voor de spijsvertering. Of kies voor de Citroenverbena (Verveine).
  • Rozemarijn en Munt mogen ook niet ontbreken, zalig om mee te koken en goed tegen muggen!
  • Nog een remedie, prik wat kruidnagels in een doorgesneden citroen! Dit werkt effectief tegen muggen en wespen en staat eveneens decoratief.

Etherische oliën

Je kunt ook etherische oliën als alternatief gebruiken voor in je huis of slaapkamer zoals tea tree, pepermunt, ceder, lavendel, eucalyptus of citroenmelisse. Je kunt deze bijvoorbeeld verdampen op een oliebrander.

 

Lees ook: