Natuurlijke vijvers en vooral zwemvijvers zijn ongekend populair. Dat is ook niet zo gek, want ze zijn erg sfeervol in de tuin. Een natuurlijke vijver met een biologisch evenwicht heeft weinig onderhoud nodig en belast het milieu minimaal.

Over het algemeen is een natuurlijke vijver ook goedkoper doordat je geen filters, pompen, uv-lampen en chemicaliën nodig hebt. Het is ook een welkome plaats voor kikkers, padden en insecten.

Biologie rond de natuurlijke vijver

Een natuurlijke vijver barst van het leven. En dan hebben we het niet alleen over kikkers en vissen, maar ook over leven dat met het blote oog niet waarneembaar is. Deze organismes voelen zich helemaal thuis in de vijver en zorgen voor de biologische zuivering. Het ecosysteem in de vijver is echter zeer kwetsbaar en wordt beïnvloed door allerlei factoren: grootte van de vijver, hoeveelheid vissen en planten, watertemperatuur, etc.. Soms is het daarom wel goed om de natuur een handje te helpen met een filter dat speciaal geschikt is voor de natuurlijke vijver, zeker als je vissen hebt.

Onderhoud van de vijver

Een natuurlijke vijver met uitsluitend waterplanten en zonder vissen is het gemakkelijkst in onderhoud. Alleen het verwijderen van teveel planten is dan nodig. De grote schoonmaak om de circa zeven jaar voorkomt dichtgroeien van de vijver.

De beste schoonmaaktijd is de nazomer, eind augustus – begin september. De vijver kan zich dan nog goed herstellen vóór de winter. Ook dieren zoals kikkers, padden en salamanders, worden zo min mogelijk gestoord in hun levenscyclus. Deze amfibieën hebben in het voorjaar water nodig voor hun voortplanting.

Voor de begroeiing van een vijverrand is begroeiingsmat te koop. Hierin vinden kruipende oeverplanten houvast. Bij een steile vijverwand biedt een begroeiingstas uitkomst. Deze kan eenvoudig aan de rand worden opgehangen.

Natuurlijke zwemvijvers

Natuurlijke zwemvijvers vormen de ideale combinatie tussen een fraaie natuurvijver met waterplanten, vissen en een zwembad. Dankzij moderne technologie kun je zwemmen in gezond water met daar omheen, onopvallend afgescheiden, een schitterend stuk vijvernatuur die mooi aansluit bij jouw tuin. Zwemvijvers zijn mogelijk voor allerlei omstandigheden, voor iedere stijl en smaak en voor elk budget.

Lees meer  De vijver in januari

Redactie i.s.m. www.colour-your-life.nl