We zien de palmboom steeds meer in de Nederlandse tuinen verschijnen. Het is een schitterende tropische boom die mensen herinnert aan heerlijke vakantiemomenten. Deze bomen geven een exotische look aan de tuin en hebben vaak een prachtig groen blad.

Binnen koud, buiten een tropisch sfeertje

Hoe lekker is het als het binnen tijd is om de energieleveranciers te vergelijken en buiten de palmboom in de tuin te zien staan? Als je hebt ontdekt hoe je op de kosten van de energie kunt besparen door te vergelijken, zet je met een gerust hart daarna de kachel een graadje hoger en benadrukt het uitzicht op de palmboom het tropische en warme gevoel. Natuurlijk moet het buiten niet te koud zijn, want daar is niet iedere palmboom tegen bestand. Toch zijn er ook nog genoeg soorten palmbomen die gecultiveerd zijn en die ons klimaat wel aankunnen.

Nederlandse klimaat

Veel palmboomsoorten doen het beter in een tropisch of subtropisch klimaat. Deze bomen hebben in het wisselvallige en vaak koude klimaat van Nederland niet zoveel overlevingskans als hij het hele jaar door buiten staat. De palmboomsoorten die wel geschikt zijn om te groeien in weer en wind, raken aan ons klimaat gewend. Deze bomen kunnen je tuin een fraaie Mediterrane look geven.

Welke palmbomen zijn winterhard?

Wanneer je kiest voor een palmboom in de tuin, kijk je eerst naar de winterhardheid van de boom. Zo zijn bijvoorbeeld de Trachycarpus fortunei en de Butia capitata geschikt voor een temperatuur van maximaal -17 graden Celsius. Voor de Jubaea chilensis en de Trachycarpus wagnerianus moet je maximaal -15 graden Celsius aanhouden en voor de Chamaerops humilis (Vulcano) en Sabal minor -13 graden Celsius. Veel van de andere winterharde palmbomen kunnen tegen een temperatuur van -10 graden Celsius of minder, waarbij de Phoenix dactylifera slechts -4 graden Celsius trekt.

Lees meer  Het gemak van elektrisch barbecue├źn; de E Braai 40 FS

Trachycarpus fortunei

Waar je ook op let is het blad van de palmboom. Kies voor blad dat niet te kwetsbaar is. Dat is ook de reden waarom de Trachycarpus fortunei het in Nederland vaak zo goed doet. De bladeren van deze boom zijn stevig en stug. Ze kunnen wel tegen een stootje en gaan niet zo snel kapot door de wind. Het leuke is dat deze boom ook echt de look heeft van een typische palmboom, net zoals de kokospalm bijvoorbeeld. Het is dus een geweldige boom voor in de tuin die de Nederlandse winter makkelijk aan kan. In een extreme winter moet je de palm misschien wat extra beschermen, maar als hij buiten de kas gegroeid is, kan hij best wat hebben.

Verzorging palmbomen

Ook bij temperaturen boven de 10 graden Celsius heeft een palmboom vaak wat extra verzorging nodig. Op hele warme dagen en wanneer de palmboom in de volle zon staat heeft deze soms wel twee keer per dag water nodig. Bijvoeden kan ook geen kwaad en zorgt dat de boom mooi en sterk blijft. Ook moet de bodem voor het wortelgestel goed zijn. Haal palmbomen die niet zo goed tegen de kou kunnen in de wintermaanden binnen. Zeker als de palmboom niet in de grond staat maar in een kuip is hij kwetsbaarder.