Welke planten, bomen en struiken kun je in de maand mei snoeien? Iedere maand geven we je snoeitips zodat je nooit meer een plant te laat of verkeerd hoeft te snoeien.

*

Buxus snoeien

Vanaf half mei is het tijd om de buxus te snoeien. Om een mooie vorm te behouden snoei je een buxus per jaar meerdere malen, voor het eerst in mei-juni en later in september. Snoei de buxus altijd op een bewolkte dag, zo voorkom je verbrandingswonden aan de gesnoeide takken.
Bekijk ook hoe je een strakke buxusbol snoeit – Video buxus snoeien in mei en juni

Steenvruchtbomen snoeien

Steenvruchtbomen zoals perzik, abrikoos, pruim en kers mogen na de bloei in april/mei worden gesnoeid. Anders dan fruitbomen met pitvruchten zoals appel en peer snoei je steenvruchtbomen namelijk net na de bloei of net na de oogst (in de maanden augustus en september). Bij fruitbomen snoei je de oude en zwakke takken die weinig vrucht geven weg op zo’n 10 cm van de boomstam. Op deze manier stimuleer je de groei van nieuwe takken. Daarnaast haal je ook de naar binnen groeiende takken weg zodat de boom voldoende licht blijft vangen.

 

Skimmia

Rond de maanden mei-juni is de skimmia uitgebloeid. Om later het jaar te genieten van de mooie donkerrode bloemknoppen is het zaak om de uitgebloeide bloemen voorzichtig weg te knippen.
Hoe pak je dit aan? – Bekijk de instructiefilm skimmia snoeien

Hagen snoeien

Wanneer je hagen niet snoeit zorgt dit voor een rommelig aanzien in de tuin. Hagen houd je strak in model door ze twee keer per jaar te snoeien. De eerste keer snoeien doe je rond eind mei – begin juni, de tweede snoeibeurt vindt plaats in augustus – begin september. Zo zie je weer de strakke lijnen van de haag en komt andere beplanting beter tot zijn recht.
Hoe snoei je een haag? – Lees het artikel over het snoeien van een groene erfafscheiding

Lees meer  Snoeien in juni

Extra voeding na het snoeien

Geef daarna speciale bemesting voor hagen. Het blad blijft dan mooi diepgroen van kleur.
Lees ook – Snoeien in juni

*Dit artikel bevat een affiliate link