Je zult je misschien afvragen of ik nu helemaal van het padje ben geraakt. Sorbet van bietjes, welja. Maar geloof me, dit recept is niet zo weird als het klinkt. Het aromatische sap van bloedsinaasappels en de bitterzoete Campari zorgen ervoor dat die bieten slechts een ondertoon vormen, en geen bommetje. Oké, het blijft een tamelijk onorthodoxe ijssmaak, maar toch echt leuk om eens te proberen.

Traditioneel gaat er vaak een stijfgeslagen eiwit door sorbet, om hem luchtiger te maken. In dit geval bereik je hetzelfde effect met aquafaba, ofwel het vocht uit een blik of pot kikkererwten dat zich precies zo als kippeneiwit laat opkloppen (zie ook het recept voor Fabanaise op pag. 268). Of je nu een ijsmachine gebruikt of de sorbet in de vriezer maakt, in beide gevallen voeg je het schuim halverwege het vriesproces toe. Je zult zien hoe het de sorbetmassa meteen drie tinten lichter roze doet kleuren. Dat is allemaal lucht, en lucht in ijs betekent: lekker.

Recept Sorbet van bietjes, bloedsinaasappel en Campari

We love groente – Janneke Vreugdenhil 

Sorbet van bietjes, recept, Janneke Vreugdenhil, We love Groente, boek, kookboek, tuinen.nl

Ingrediënten 

voor 4 personen

•  125 g suiker
•  150 g gare biet, geschild,  in stukjes
•  250 ml bloedsinaasappelsap, gezeefd
•  50 ml Campari
•  50 ml aquafaba (het vocht uit een blik of pot kikkererwten,  zie ook de uitleg op pag. 268)

verder

•  een ijsmachine óf een diepvriesdoos met deksel

Bereidingswijze

Verwarm in een pannetje de suiker samen met 100 ml water en roer tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen.

Doe de biet samen met het sinaasappelsap, de Campari en suikersiroop in een mengbeker en pureer glad met de staafmixer. Zet de sorbetbasis in de koelkast om door en door koud te laten worden.

Draai er ijs van in een ijsmachine. Of schenk het in een diepvriesdoos, zet deze in de vriezer en roer het mengsel gedurende een paar uur elk halfuur om.

Lees meer  Zelf bruschetta maken

Klop in beide gevallen de aquafaba tot een stevig schuim en voeg deze halverwege toe aan de sorbet-in-wording.

quinoasalade, we love groenten, janneke vreugdenhil, omslag, kookboek, recepten, tuinen.nl, quinoa

Janneke Vreugdenhil – We love groente
Prijs €27,50
Uitgeverij Podium

Veel mensen willen vaker vegetarisch eten, maar hoe zet je elke dag weer iets lekkers op tafel? Janneke Vreugdenhil heeft een missie: iedereen laten zien hoe veelzijdig en lekker groenten zijn. En daarvoor hoef je heus geen topkok te zijn.

Met haar bestseller I ♥ groente bewees Janneke Vreugdenhil al hoe veelzijdig koken met groenten kan zijn. In We ♥ groente geeft ze meer dan 120 gloednieuwe groenterecepten. ‘Familiefavorieten’ en ‘Snel iets op tafel’ tot ‘Borrelvoer’, van salades tot soepen voor elk seizoen, van verrassende voorgerechtjes tot originele ovenschotels.

Eerder deelden we het recept voor Quinoasalade met gegrilde broccoli, avodado en pistache.