Niet iedereen kan rode bietjes waarderen. Toch zitten ze vol vitaminen, mineralen en antioxidanten. De biet is terecht een superfood te noemen. En ze zijn niet alleen gezond, ze fleuren ook je bord op! Reden genoeg om ze zelf te kweken.

De goede stofjes in deze groente helpen tegen vermoeidheid en spierkrampen. De bieten zitten vol met nitraat, een stof die de bloedvaten verwijdt en zorgt dat er meer zuurstof naar de spieren toe kan gaan. Het is dus een perfecte groente voor sportliefhebbers. Rode bietjes zijn ook heel gezond voor mensen met bloedarmoede, omdat antioxidanten de lever ontgiften  en het bloed zuiver helpen houden.

Bietjes zaaien en voorkweken

Je kunt bietjes zaaien in de periode van half maart tot en met juli. Om sterke planten te krijgen, kun je de bietjes het beste voorkweken. Dit kan al in maart. Zaai ieder zaadje in een aparte pot; de zaden zijn groot en zo voorkom je dat je ze al snel weer moet verpotten. Na zo’n twee weken komen de plantjes op. Dan kun je ze naar buiten verplaatsen. Laat bij een vroege teelt de plantjes wel eerst wennen aan de buitentemperatuur en bescherm ze tegen nachtvorst.

bietjes

Bodem en bemesting

Bietjes hebben lange wortels die diep de grond in willen groeien.  Compost door de grond werken verbetert de bodemstructuur en zorgt meteen voor voeding. Wat extra kalium kunnen bietjes goed gebruiken. Ook eisen ze het mooiste plekje in je tuin op, want ze houden erg van een open en zonnige plek. Als je de bietjes in rijen plant, houd dan een afstand van 10 centimeter tussen de plantjes. De grond mag goed vochtig zijn.

Klaar voor de oogst

Als de bietjes voor een kwart boven de grond uitkomen, is het tijd om te oogsten. Dat is meestal na een week of 12. Oogst tijdig, want als ze te groot zijn smaken minder lekker. Voor de bietjes van de vroege teelt (maart) zal dit rond half juni zijn. Wil je langer bietjes kunnen eten, ga dan voor een gespreide oogst. Zaai van april tot en met juni, op verschillende momenten, bietjes in de volle grond. Let wel op dat je de bietjes steeds op een andere plek zaait om de grond niet uit te putten.

Lees meer  Zelf een gazon aanleggen

Het oogsten gaat vrij gemakkelijk. Je kunt de bietjes aan het loof uit de grond trekken. Vervolgens is het belangrijk om de biet los te snijden van het blad. Laat je dat namelijk zitten, dan wordt hij al binnen een paar uur zacht. Je kunt de bietjes nog een paar dagen op een donkere en droge plek bewaren, maar het is lekkerder om ze meteen te bereiden en op te eten.

Lees hier ook hoe je je eigen pastinaak kunt kweken.