Wat is er in juni te doen in de tuin? Iedere maand geven we je de beste tips voor het onderhoud op het gebied van tuin, gazon, vijver en snoeien. Bekijk hieronder tuinkalender juni.

 

Tuinklussen in juni: het gazon

  • Qua onderhoud van het gazon in juni kun je het gras 1 à 2 keer per week maaien, afhankelijk van het weer en de groei. Tijdens droge periodes is het beter minder vaak te maaien en het gras niet te kort te houden. Om uitdroging tegen te gaan is het beter tot ’s avonds te wachten met maaien.
  • Als je niet eerder in het seizoen tijd gehad hebt om het gazon aan te pakken, doe dat dan deze maand. Verwijder rotte plekken of plekken met grof gras uit het gazon en zaai deze opnieuw in. Voor snel resultaat kun je op maat gesneden graszoden leggen.
  • Voorkom vastlopende wielen van de handgrasmaaier door de machine na gebruik altijd direct schoon te maken. Verder controleer je de hele maaimachine zo nu en dan.

Graszoden leggen, tuinen.nl

Het onderhoud van de vijver in juni

  • Als je graag een aantal jonge visjes wilt grootbrengen in je vijver, dun dan de beplanting in de vijver niet te veel uit. Op deze manier hebben de kwetsbare jonge vissen nog een schuilplaats tegen ‘gevaren’ van buitenaf.
  • Geef de vijver een natuurlijke uitstraling door de gele lis, kattenstaart, biezen, varens, hosta’s en de lisdodde langs de randen te planten. Het aanplanten van deze oeverplanten gaat op dezelfde manier als bij vaste planten in de border.
  • Vul de vijver regelmatig bij, het water verdampt immers snel tijdens de warme maanden. Doe dit alleen wel in etappes, zodat het vijverwater niet in één keer teveel afkoelt.

Vijverkalender_juni

Beplanting in juni

  • Alle één- en tweejarigen kunnen nu uitgezaaid worden. Geef ze deze maand een definitieve plaats in de tuin of border.
  • De op pot gekweekte canna’s en lelies moeten nu echt de grond in. Ze kunnen uiteraard ook verder in potten uitgroeien, bijvoorbeeld op het balkon of op een terras. In potten hebben ze wel wat meer water nodig dan in ‘het wild’.
  • Een regenachtige dag in juni is ideaal om binnenplanten even buiten te zetten. Het is dan niet te koud, de plant frist er lekker van op en het blad is na de bui weer helemaal stofvrij.
  • Bij aanhoudend mooi weer hebben de borders en alle andere beplanting veel besproeiing nodig. Eenmaal per week enkele uren sproeien werkt beter dan dagelijks een kwartier. Maar denk niet alleen aan de beplanting buitenshuis. Als de temperatuur buiten oploopt hebben de kamerplanten ook meer water nodig.
  • Wanneer je in het najaar geen rozen of heesters hebt kunnen planten, kunnen deze nu alsnog geplant worden. Rozen zullen zelfs deze zomer al volop bloeien.
Lees meer  Oogstkalender

tuinkalender_onderhoud_juni

Snoeien in juni

  • Beplanting krijgt na de langste dag, 21 juni, een nieuwe groei-impuls. Zorg er daarom voor dat heesters en hagen nog voor deze periode teruggesnoeid worden, zodat ze daarna weer mooi uit kunnen lopen. Vergeet tijdens de warme dagen niet om ook de hagen voldoende water te geven.

Overige tips voor juni

  • Haal het onkruid regelmatig weg. Wees alleen niet al te rigoureus met het wieden want zaailingen van vorig jaar zijn ondertussen ook tevoorschijn gekomen en voor je het weet haal je teveel weg.

Bekijk ook: Moestuinkalender juni of alvast de tuinkalender van juli