Vaste planten zijn kruidachtige planten die in de zomer boven de grond een bladrozet en onder de grond een wortelgestel vormen. Wil je nog meer genieten van planten in je tuin? Vaste planten vermeerderen is niet moeilijk, maar je moet wel even weten wat je doet. We helpen je graag op weg!

In de winter sterft het bovengrondse deel af om in het voorjaar weer uit te lopen. Na een jaar of 3 is een vaste plant tot een volwassen afmeting gekomen. Na die tijd zal het hart van de plant verhouten en afsterven. De buitenkant van de plant breidt zich verder uit met jonge uitlopers.

Het eerste jaar in de tuin

Als een vaste plant voor het eerste jaar in de tuin staat, zal hij minder hoog worden als dezelfde plant die al enkele jaren op dezelfde plaats staat. Een plant die nog niet zolang in de tuin geplant is, zal minder snel omwaaien. Ze worden minder hoog en hebben daardoor ook minder slappe stengels. Al deze gegevens zorgen ervoor dat bij het beplanten van een border de vaste planten na ongeveer 3 tot 5 jaar aan verjonging toe zijn.

Verjongen

Dit verjongen wordt gedaan door middel van scheuren. Om vaste planten te scheuren moet de plant met de gehele kluit uit de aarde geschept worden. Nadat de aarde van de kluit is afgeschut is goed te zien hoe de kluit eruit ziet. De buitenste jonge delen kunnen van de kluit afgescheurd worden en opnieuw in de tuin geplant. Bij oude planten kan het zijn dat de kluit al dusdanig verhout is dat deze alleen met een spade doorgestoken kan worden. De nieuwe jonge plantjes zullen weer rijk bloeien in het eerstvolgende seizoen.

Scheuren

Het leuke van het scheuren van vaste planten is dat er van één moederplant soms wel 25 nieuwe planten gedeeld kunnen worden. Vaste planten vermeerderen op deze manier kun je bij 9 van de 10 soorten doen. Deze manier van vermeerderen is ook ideaal om het assortiment in eigen tuin op een betaalbare manier aan te vullen. Planten door scheuren vermeerderd zijn soortecht. Dat wil zeggen, ze vertonen dezelfde eigenschappen als de moederplant. Op ruilbeurzen, via vrienden en kennissen kunnen op deze manier plantensoorten uitgewisseld en aangevuld worden.

Lees meer  Kleur in het voorjaar op balkon en terras

Vaste planten vermeerderen door zaaien

Vaste planten vermeerderen kun je ook doen door te zaaien. Bij zaaien is echter de kans groot dat de nieuwe zaailing andere eigenschappen heeft dan de moederplant. Als er een blauwkleurige plant gezaaid is kan het gebeuren dat er een witte of roze plant uit het zaad opgroeit. Kwekers maken dankbaar gebruik van dit gegeven. Op deze manier ontstaan er steeds weer nieuwe soorten, die door kwekers, na getest te zijn op de eigenschappen, als nieuwe soort op de markt gebracht worden.

Lees ook:

Tuinen.nl nieuwsbrief