Het is voorjaar, dat betekent weer zomerbollen planten. De tuincentra liggen er weer vol mee, maar ook de supermarkt, de bouwmarkt en de online shops hebben een leuk assortiment. Maak dus op tijd je keuze uit de bollen die de zomertuin extra kleur geven! Zomerbollen zijn er in vele soorten en maten. Sommige zijn uitermate geschikt voor potten, andere juist zeer geschikt als borderplant.

Zomer uit een bolletje

Een rijk bloeiende zomertuin is de wens van menig tuinliefhebber. Om zo’n mooie zomertuin te creëren ga je in het voorjaar al aan de slag. Snoeien, onkruid wieden en gazononderhoud zijn klusjes die standaard elk voorjaar op het actielijstje staan. Het planten van zomerbollen kan daar gerust aan worden toegevoegd! Daar geef je de zomertuin een exclusief kleuraccent mee. Het is bovendien een zeer eenvoudig klusje. Zomerbloeiende bolgewassen, kortweg zomerbollen genoemd, als dahlia’s, lelies en gladiolen laten vanaf augustus hun bijzondere, vaak indrukwekkende bloemen zien. Maar je moet wel even aan de slag, want deze zomerbollen planten doe je in april en mei.

dahlia, zomerbollen, planten, zomer, bloembollen, tuinen.nl

Uitbundige kleuren

Zomerbloeiende bolgewassen staan bekend om hun vele fantastische kleuren. Daarom is het geen moeilijke keuze om zomerbollen te kiezen voor de zomerborder. Alle kleurstellingen zijn te vinden in diverse hoogtes en bloemvormen. Ze laten zich makkelijk combineren met de bestaande beplanting. In de zomer gaan de meest uiteenlopende kleuren samen als in een wilde bloemenweide. Laat de zomer maar komen!

Zomertoppers

Al sinds jaar en dag is de Dahlia de meest gekochte zomerbol. Dat is niet zo gek. Deze zomertopper is er namelijk in zeer veel soorten en kleuren met bijvoorbeeld grote doorsnee van 20 cm, stervormige en balvormige bloemen. Behalve op kleur kan je de tuin ook beplanten op geur. Lelies, Abessijnse gladiolen (Gladiolus callianthus ‘Murielae’) en chocoladebloemen (Cosmos atrosanguineus) hebben behalve mooie bloemen ook een heerlijke zomerse geur.

Lees meer  Dahlia

Een iets minder bekende, maar zeker niet minder mooie zomerbol is de Galtonia, ook wel Kaapse hyacint genoemd. De Kaapse hyacint is een prettig ruikende beauty die met haar prachtige witte klokvormige bloemetjes zowel in de tuin als in potten op balkon of terras voor een exclusief kleuraccent zorgt.

Zomerbollen planten - Galtonia, zomerbollen, hyacint, tuinen.nl

Planttijd

Vanaf februari zijn zomerbollen volop verkrijgbaar en vaak kun je zomerbollen planten in april en mei zodra de kans op vorst is verdwenen. Wanneer de voorjaarszon schijnt is het heerlijk om buiten aan de slag te gaan. Het planten van zomerbollen is een eenvoudig klusje.

Stappenplan zomerbollen planten

  • Plant zomerbollen in de maanden april/mei.
  • Zomerbollen groeien het liefst op zonnige plekken.
  • Geef de grond wat lucht door te harken en verwijder onkruid en kleine stenen.
  • Plant de bollen voorzichtig in de grond, tweemaal zo diep als de bol hoog is. Uitzondering op deze regel zijn de dahlia- en begoniaknollen, die worden vlak onder de oppervlakte geplant.
  • Twijfel je? Op de verpakking van zomerbollen staat vrijwel altijd netjes aangegeven hoe ze eruit komen te zien, hoe te planten en wanneer ze bloeien.
  • Dahlia’s staan ook graag in de zon. Dat kan in de border, maar ze zijn ook heel geschikt voor potten op het terras of op het balkon. Ze willen dan wel graag in een royale, ruime pot worden gezet met voldoende potgrond om te groeien.

Lees ook: