Viooltjes zijn een veel voorkomend verschijnsel in Poolse tuinen. Als zeer karakteristieke, naar de zon gerichte bloemen, laten ze ons genieten van hun kleuren en patronen. Hoewel men aan het einde van de winter kant-en-klare zaailingen kan verkrijgen, is het beter om ze zelf te zaaien. Het kweken van viooltjes is geen ingewikkelde bezigheid. Dankzij deze simpele trucs kunt u zelf succesvol viooltjes zaaien. Er is een zeer grote keuze aan viooltjeszaad op de markt.

Wanneer viooltjes zaaien

Viooltjes zijn tweejarige planten. Bloeiende exemplaren die door winkels worden aangeboden, zijn in het voorgaande jaar geplant. Als we viooltjes in de tuin willen uitnodigen, moeten we dus hetzelfde doen. De kleine zaadjes van deze bloemen moeten in juni of ten laatste begin juli worden gezaaid. Het zaaien kan rechtstreeks in de grond of in potten worden uitgevoerd. Viooltjes hebben een vruchtbare, vochtige ondergrond nodig met een neutrale of licht zure pH. Onder optimale omstandigheden verschijnen de eerste zaailingen na ongeveer twee weken. Wanneer de zaailingen 3-4 goed ontwikkelde bladeren hebben, worden ze op het zaaibed geploegd op de aanbevolen afstand. Bewaterde en bemeste planten worden sterker en groter zodat ze naar een vaste plek kunnen worden verplaatst – dit duurt meestal 6 weken. Zaailingen die niet dikker zijn geplant dan om de 20 cm, groeien sterk. Het komt voor dat er in de herfst al meerdere bloemen verschijnen. De echte show van de kleurrijke viooltjes begint in de lente van het volgende jaar. Zaailingen van viooltjes overwinteren zonder problemen, vooral onder sneeuw of als ze zijn bedekt met sparrentakken. De zogenaamde droge winters kunnen problemen veroorzaken. Het fenomeen komt het vaakst voor bij afwezigheid van sneeuwbedekking. De enige oplossing is om de planten water te geven als er geen vorst is.

Welke vereisten viooltjes hebben

Viooltjes geven de voorkeur aan vruchtbare, humusrijke grond. Ze gedijen goed op zonnige en halfschaduwrijke plaatsen. Ze kunnen het beste worden geplant in zones met milde omstandigheden, zowel qua zon als schaduw. Sterk brandende zonnestralen veroorzaken een verlies aan kleurintensiteit en een grotere schaduw verzwakt de bloei en uitschieters. Viooltjes, gewaardeerd om hun schoonheid en weerstand, hebben niet veel onderhoud nodig. Het is goed om af en toe het onkruid los te maken op de plek met viooltjes. In de periode van intensieve groei en bloei moet u bewateren.

Lees meer  Hoe creëer je een fijne plek in de tuin?

Waarom het de moeite waard is om viooltjes te zaaien

De belangrijkste reden waarom het de moeite waard is om viooltjes te zaaien, is hun decoratieve dimensie. De weelderige en kleurige bloemen zien er geweldig uit op lage bloembedden. Bovendien zijn viooltjes ideale bloemen om in potten en bakken te planten. Vooral balkons en terrassen profiteren van de aanwezigheid van de prachtige bloemen. De multisoort composities van viooltjes met andere planten vormen een aantrekkelijke decoratie met een delicate, aangename geur. Viooltjes gaan perfect samen met hangplanten. Een mand gevuld met een dergelijk arrangement versiert heel mooi een veranda of trap naar de tuin. Struiken die zijn meegnomen naar huis vervullen de rol van lente decoratie met een opvallende, idyllische stijl. Houd er rekening mee dat viooltjes een soort zijn met een hoge neiging tot zelfzaaiing. Hierdoor verkrijgen we extra planten om onze tuin te versieren. Het is een interessant weetje dat viooltjes tegenwoordig steeds vaker worden gebruikt als snijbloem. Kleine boeketten zijn een fantastische tafeldecoratie. Men kan de bloemen het beste ’s middags en ’s avonds afknippen, dan blijven ze langer vers.

Tuinviooltjes zijn een groep planten zonder welke het moeilijk zou zijn het uit de rustperiode ontwakende lentelandschap te doorbreken. Zoet en romantisch en helemaal niet moeilijk om te kweken, viooltjes maken op een prachtige manier verschillende composities levendiger in tuinen en balkons.