Vijveroevers zijn buitengewoon rijk beplant. Oeverplanten hebben vaak prachtig blad en schitterende bloemen die wuiven in de wind en talloze insecten aantrekken. Libellen, waterjuffers, kevers en zelfs waterspinnen komen erop af. Tussen de oeverplanten door scharrelen en schuilen kikkers, salamanders, padden en kleine zoogdieren.

Oeverplanten

De oeverzone van een vijver loopt van natte grond tot ondiep water. In de natuur is dat een overgangsgebied waar de waterstand enorm kan wisselen. Sommige moeras- en oeverplanten verdragen daardoor waterdiepten van 0 tot ongeveer 40 cm.

In een vijver is het handig om de oeverplanten in waterplantenmanden van een flinke maat te zetten, Verzwaar die manden ook, zodat de planten niet omwaaien. Oever- of moerasplanten die sterk woekeren, kunt u zelfs beter in dichte bakken planten, dan groeien de wortels er niet zo snel uit. Het gaat erom dat het minimale onderhoud gemakkelijk blijft en de planten niet tot een onuitwarbare wortelmassa in elkaar groeien. Bovendien kunnen de vorstgevoelige soorten hierdoor dieper geplant worden en bevriezen ze niet.

Een gigantische keuze

De natuur leeft zich uit in allerlei soorten moeras- en oeverplanten. Zo zorgen gele dotterbloemen Caltha palustris ieder voorjaar weer voor een vrolijk vijverrand, evenals de schitterende witte en gele aronskelken Lysichiton en gele lissen Iris pseudacorus Bij de dwergvormen Typha minima, die beter in een tuinvijver passen, verschijnen de sigaren in kleiner formaat.

Er zijn breed uitgroeiende bodembedekkers zoals Mazus reptans met z’n orchidee-achtige paarse bloemen en de moerasvarens Thelipteris palustris die het in 10 cm diep water helemaal naar hun zin hebben. Nog een paar mooie voorbeelden zijn de Amerikaanse salamanderstaarten Saururus, Britse watermunt Preslia, snoekkruid Pontederia en de lieflijke moeras-vergeet-me-niet Myosotis. Er zijn nog veel meer soorten.

Redactie: www.colour-your-life.nl.

Lees ook:
Meer over vaste beplanting
Tuinkalender
Onderhoud van de vijver
12 tips voor een heldere vijver
Verfrissende vijverplanten
Tips voor het planten van waterplanten

Lees meer  De mooiste vijver