Bosbessen zijn zwartblauwe, met een waas bedekte, vruchten die zeer rijk zijn aan vitamine C. Dankzij de bewezen krachtige antioxidanten en voedingsstoffen die de vruchten bevatten behoort de bosbes tot superfoods.

Voedingswaarde bosbessen

De bosbes is vezelrijk en zit boordevol vitamine E en C, antioxidanten, foliumzuur en natuurlijke suikers. Ook zouden bosbessen het geheugen een boost geven en helpen bij het verminderen van buikvet. Het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel zouden door de bosbes naar beneden gaan. Dit ene kleine besjes kan dus heel veel goede bijwerkingen op het lichaam hebben.
En een handig weetje: de antioxidanten verdwijnen niet als je bosbessen invriest.

Bosbessenstruik in de tuin

De bosbes houdt niet van een kalkhoudende grond en past zich beter aan op een vochtige, zure bodem. De kalkmijdende plant groeit voornamelijk in open bossen, maar je kunt deze ook in de tuin houden. Plant de blauwe bes 1,5 m uit elkaar, het liefst op een zonnig plekje. Dan zal ook de herfstkleur het mooist zijn.

Bosbessen snoeien

In tegenstelling tot het overige klein fruit vormt de bosbes vruchten op takken ouder dan 3 jaar. Het is belangrijk om hier tijdens het snoeien rekening mee te houden. Snoei daarom nooit te veel van het oude hout weg, zo kun je ieder jaar genieten van verse bosbessen uit eigen tuin.
De stuiken hebben soms een dubbele bloeiperiode, eerst in april/juni en later eventueel nog een tweede bloei in de herfst.

Wist je dat…

Deze struik het beste groeit op Nederlandse grond? De struiken worden wel zo’n 2 à 3 meter hoog!

 

Lees ook:

Lees meer  Zelf tomaten kweken