De zomer heeft ons rijkelijk beloond met een overvloed aan verse groenten en fruit. Maar wat doe je als je meer tomaten, courgettes, appels en peren hebt dan je in één keer kunt opeten? Geen zorgen! Met deze tips bewaar je je zomeroogst in het najaar en geniet je ook in de winter van de opbrengst van al je harde werk in de moestuin.

1. Tomaten:

  • Vers: Bewaar rijpe tomaten op kamertemperatuur voor de beste smaak. Groene tomaten kun je laten rijpen in een papieren zak met een banaan.
  • Bewaren: Maak een heerlijke tomatensoep of saus. Je kunt ze ook halveren en in de oven of zon laten drogen voordat je ze invriest.

tomaten Tomaten bewaren

2. Appels:

  • Vers: Appels blijven een paar weken goed op kamertemperatuur.
  • Bewaren: Verpak elke appel in vetvrij papier en bewaar ze op een koele plek. Ze zijn ook heerlijk als jam, gelei of chutney.

appeljam

3. Peren:

  • Vers: Laat ze rijpen op een zonnige plek tot ze zacht zijn rond het steeltje.
  • Bewaren: Bewaar ze op een donkere, koele plek of vries ze in na een korte onderdompeling in een citroensap-watermengsel. Je kan er natuurlijk ook een lekkere compote of heerlijk sap van maken.

peren

4. Courgettes:

  • Vers: In de koelkast blijven ze ongeveer een week vers.
  • Bewaren: Blancheren en invriezen is de sleutel. Te grote courgettes? Laat ze in de zon liggen om de schil te verharden en bewaar ze vervolgens op een koele plek.

courgette vriezer

5. Pompoenen:

  • Vers: Gekookt, gestoomd of geroosterd, pompoenen zijn een herfstfavoriet.
  • Bewaren: Na het rijpen in de zon kun je pompoenen de hele winter bewaren. Invriezen is ook een optie, vooral voor de soorten die minder lang meegaan.

gebakken pompoen

6. Zomers Zachtfruit (zoals frambozen en aardbeien):

  • Vers: Bewaar ze ongewassen in de koelkast.
  • Bewaren: Maak jam of vries ze in. Aardbeien kunnen het beste gedroogd worden.
Lees meer  Herfst snoeikalender

7. Knoflook en Uien:

  • Vers: Gebruik ze zoals je normaal zou doen in gerechten.
  • Bewaren: Bewaar ze op een koele, donkere plek. Uien kunnen ook ingemaakt of ingevroren worden.

8. Kruiden:

  • Vers: Gebruik ze direct in je gerechten.
  • Bewaren: Zachte kruiden kun je invriezen, terwijl harde kruiden het beste gedroogd kunnen worden.

Terwijl de bladeren vallen en de herfstwind waait, kun je met een gerust hart binnen zitten, wetende dat je zomeroogst veilig is opgeborgen en klaar is om in de komende maanden van te genieten. Proost op een succesvol oogstseizoen en smakelijk eten in de herfst en winter!