Dahlia’s zijn misschien wel de mooiste bloemen die er bestaan. Ze komen voor in verschillende soorten en kleuren en zijn stuk voor stuk prachtig om te zien. Dat wil je toch in je tuin? Met onze tips creëer je een paradijs aan dahlia’s in je tuin en leggen we uit hoe je ze ook (voor een lange tijd) binnen kunt zetten.

Een korte introductie

Dahlia’s komen oorspronkelijk uit Mexico, waar ze al sinds de 16e eeuw worden geteeld. Er zijn verschillende soorten bijzondere dahlia’s, zoals bol-, cactus- en pompondahlia’s. Het is heel leuk om verschillende soorten met elkaar te combineren. De bloemen zijn daarnaast veelzijdig: ze kunnen bijvoorbeeld in tuinen, potten op het balkon of in vazen in huis staan. Daarover later meer.

De bloemen zijn niet alleen populair vanwege hun mooie bloemen en veelzijdigheid, want ze zijn ook nog eens makkelijk te verzorgen. Het enige wat je hoeft te doen is regelmatig water geven en ze op een plek planten met veel licht. Bij FAM Flower Farm zijn meer dan 120 verschillende soorten te koop op hun website.

De knollen planten

Het begin van jouw dahlia oase begint natuurlijk bij het planten van de knollen. Plant de knol tussen eind april en begin mei, als er geen kans meer is op nachtvorst. Plant ze zo’n 2 cm onder de oppervlakte en bedek met de uitgegraven aarde. Giet er vervolgens een flinke scheut water overheen.

Dahlia’s als snijbloemen

Als de dahlia’s eenmaal bloeien, ben je nog 1 stap verwijderd om deze bloemen ook binnen te kunnen zetten. Knip hiervoor de stelen schuin af en zet ze in een schone vaas. Voeg een druppeltje chloor toe om bacteriën te voorkomen.

Zet de vaas met de bloemen niet bij fruit, op een tochtige plek of in de volle zon. Dan kan je het langste van ze genieten. Om langer van dahlia’s in vaas te kunnen genieten, kan je het beste het water tussendoor verschonen.

Lees meer  Botanische Tuinen Utrecht

Tip: de bloemen van de bol- en cactusdahlia zitten aan sterke steel, waardoor ze perfect in een vaas staan.

Dahlia’s als droogbloem

Wil je écht lang genieten van dahlia’s? Maak er dan een droogboeket van! Knip de bloem af als ‘ie nog niet te ver open is. Knip ze af als het droog is en haal de groene bladeren ervan af. Hang ze vervolgens ondersteboven in een droge, donkere en warme ruimte. Dat kan bijvoorbeeld op de zolder.

Prachtige bloemen

Met een beetje liefde en geduld creëer jij dus een prachtig dahlia paradijs in huis en tuin. En het is helemaal niet moeilijk. Hopelijk ben je nu geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan!

FAM Flower Farm
Heereweg 361
2161 CB Lisse
Nederland
E: info@famflowerfarm.com
T: +31 (0)252 – 211 462