Het blijft altijd een beetje triest: het moment dat je geliefde kerstboom het huis weer moet verlaten. Hij heeft weken staan schitteren in je huiskamer, maar als de feestdagen weer voorbij zijn en het nieuwe jaar op gang is, is het toch echt tijd om afscheid te nemen van je groene kerstvriend. Maar wat kun je allemaal met die kerstboom doen, naast hem gewoonweg klaarleggen om opgehaald te worden door de gemeente? Wij zetten een aantal opties op een rijtje voor hoe je je kerstboom kan recyclen.

1. Plant hem in je tuin: Om meteen maar eerlijk te zijn: het zal niet altijd een succes zijn, maar je kan je kerstboom in je tuin planten. Zo kun je ieder jaar dezelfde boom terug in huis halen, dus ben je super duurzaam bezig. Er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten.

1. Zo moet je ten eerste natuurlijk een kerstboom met kluit hebben. Het beste kun je de boom kiezen met de grootste kluit, dan is hij namelijk flink stevig en minder beschadigd. De boom zelf moet juist niet te groot zijn.

2. Ook is het belangrijk om de boom goed te laten acclimatiseren, zowel wanneer je hem in huis haalt als wanneer hij naar buiten verplaatst wordt.

3. Zorg goed voor je boom en geef hem genoeg water, ook wanneer hij met lampjes erin in huis staat.

4. Kies een geschikte boom, bijvoorbeeld voor een Omorika, deze hebben vaak een wat fijner wortelstelsel waardoor ze het beter doen in de tuin.

5. Het kan verstandig zijn om de kerstboom in de tuin te voorzien van wat extra voedingsstoffen d.m.v. mest.

Kerstboom recyclen

2. Maak een snoepboom voor vogels: Dit is het makkelijkste met een boom in pot, want dan kun je hem gewoon naar buiten tillen en er een plekje voor kiezen in je tuin. Het liefst kies je een rustige, beschutte plek, dan zullen er eerder vogels op af komen.

Lees meer  Rozen planten

1. Versier de boom met allerlei lekkers voor vogels. Maak bijvoorbeeld pindaslingers die je erin hangt of knutsel vetbollen. Hier vind je meer ideeën voor leuke en lekkere versiering.

2. Als het voorjaar aanbreekt, kan je alle traktaties, en de boom, weghalen. Vogels hebben dan minder bijvoeding nodig én het voer kan eerder gaan bederven door de stijgende temperaturen.

3. Haal hem door de versnipperaar: Het klinkt misschien een beetje cru, aangezien je de boom met veel plezier een aantal weken als huisgenoot hebt gehad, maar je kunt je kerstboom heel goed door de versnipperaar halen en de houtsnippers als mulch gebruiken in je tuin. Je kunt de houtsnippers het beste eerste een tijdje (enkele maanden) in een border laten verteren voordat je  het rond struiken en bomen gaat verdelen. Zo kun je je kerstboom recyclen tot voeding voor andere planten en bomen.

4. Gebruik de naalden: Net als de houtsnippers van de kerstboom, kun je de naalden heel goed gebruiken als mulch. Zet je kerstboom buiten en wacht tot de dennennaalden eraf vallen. Deze naalden zijn heel geschikt voor zuurminnende planten, bijvoorbeeld bosbessen.

5. Vorstbescherming: Heb je vorstgevoelige planten in de tuin? Dan kunnen de takken van je kerstboom je een handje helpen.

1. Verwijder de grote zijtakken van de kerstboom

2. Dek de planten af met de takken. Deze hebben namelijk een sterk isolerende werking.

6. Ophalen door de gemeente: Een van de makkelijkste manieren om van je kerstboom af te komen, is om hem door de gemeente op te laten halen. In de meeste gemeentes zijn daar speciale ophaaldagen voor, waarop je de boom langs de weg kan leggen en deze gratis opgepikt wordt. Dit is ook duurzaam, want deze gaan ofwel naar de afvalenergiecentrale, waarmee vervolgens weer stroom opgewekt wordt, naar de versnipperaar, waar er mulch van gemaakt wordt, of naar de compost, waar het ook weer gebruikt wordt als bodemverbeteraar of bodembedekker. In sommige gemeentes gaat het restproduct zelfs naar kerstboomtelers, die het weer gebruiken als voedzame bodembedekker voor hun bomen.

Lees meer  Dé kerstcadeaus voor tuiniers

Hoe ga jij je kerstboom recyclen? Laat het in de reacties weten!