Het is oktober en dat betekent dat de trekvogels weer op pad zijn. Ze zijn op zoek naar warmere oorden, maar maken graag een tussenstop in onze tuinen. Wil je deze prachtige vogels een fijn verblijf geven? Zo maak je je tuin trekvogel-proof:

1. Water, water en nog eens water! 💧
Zorg voor een vogelbadje. Vogels zijn dol op een frisse duik. En ze drinken er natuurlijk ook van. Zet het badje op een veilige plek om te voorkomen dat bijvoorbeeld katten erbij kunnen.

pimpelmees in vogelbad

2. Energie-boost 🍽️
Trekvogels verbruiken veel energie, ze leggen immers flinke stukken af in hun tocht. Ze kunnen dus wel wat extra voedsel gebruiken. Vetbollen, zadenmix en pinda’s zijn ideaal. Hang ze op verschillende plekken en hoogtes. Zo trek je verschillende soorten aan.

3. Natuurlijke schuilplekken. 🌳
Om de vogels een veilige rustplek te geven zijn struiken en bomen perfect. Ze bieden bescherming tegen roofdieren en slecht weer. Heb je die niet? Een vogelhuisje doet ook wonderen! Maak bijvoorbeeld zelf een leuk vogelhuisje.

4. Houd de kat binnen. 🐱
We houden allemaal van onze pluizige vrienden. Maar vogels zijn bang voor katten en de katten vinden het maar een al te leuk spelletje om lekker achter de gevleugelde bezoekers aan te jagen. Probeer je kat dus even binnen te houden als de vogels op bezoek zijn.

5. Gebruik geen gif. 🚫
Bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor vogels. Gebruik natuurlijke methoden om ongedierte te bestrijden. Zo blijft je tuin veilig voor alle bezoekers.

En nu is je tuin trekvogel-proof!
Geniet van de show! Trekvogels zijn prachtig om naar te kijken. Pak een kop thee, ga zitten en geniet van het schouwspel in je eigen tuin.

 

Lees meer  6x bijzondere vogelnesten