Zachtfruit uit eigen tuin

Onder de namen zachtfruit of houtig kleinfruit worden diverse soorten struiken gerekend, die lekkere en vaak mooi gekleurde vruchten geven. Dat zijn bijvoorbeeld de bes, de framboos en de braam. Het zijn heesters die weinig ruimte vragen en gemakkelijk groeien en vrucht dragen; ideale planten voor de tuin dus.

Bessen

Ribes-soorten: groeien in struikvorm – Framboos, braam, Japanse wijnbes
Rubus-soorten: maken lange scheuten, die moeten worden aangebonden. Het plukseizoen begint eind mei.

Bessen uit eigen tuinAalbessen

Rode en witte bes of aalbes Ribes rubrum kunnen als struik in elke tuin worden geplant. Ze stellen geen speciale eisen. Aalbes kan als struik groeien, maar ook aan draad worden aangebonden; de zogenoemde hagenteelt. De plantafstand in de rij is 75 cm en de takken worden op circa 25 cm onderlinge afstand aangebonden, drie per struik. Door verschillende rassen aan te planten, wordt de oogst gespreid tussen begin juli en begin augustus. Combineer bijvoorbeeld ‘Jonkheer van Iets’ vroeg, ‘Rolan’ middentijds en ‘Roodneus’ laat.

Tip: Witte aalbessen als ‘Witte parel’ en ‘Blanka’ later zijn zoet en hebben weinig last van vogelvraat.

Bessen uit eigen tuinZwarte bes

Door de typische geur en smaak van zwarte bes Ribes nigrum zijn de vruchten voornamelijk geschikt voor verwerking tot sap en lam. Het is een struik voor de liefhebber en kan niet aan draad worden geteeld. Goede rassen zijn ‘Black Reward’ en ‘Öjebyn’.

Kruisbes

Rode, gele en groene kruisbes Ribes uva-crispa zijn gestekelde struiken met enigszins behaarde, grote bessen. Voor de tuin zijn de rassen ‘Hinnonmäki Röd’, ‘Hinnonmäki Gul’ en ‘Hinnonmäki orön’ aanbevelenswaardig.

Bessen uit eigen tuin• De kruisbes verlangt humusrijke en vochthoudende grond.
• Houd door snoeien voldoende licht in de struik.
• Vers eten of gebruiken voor sap of jam zwarte bes,

Tip: In de tuin en zelfs in een grote pot zijn bessen op stam heel praktisch omdat er planten onder kunnen groeien. Aalbes is bijvoorbeeld op stam te koop. Van de kruisbes wordt het ras ‘Invicata’ aanbevolen. De kruisbes ‘Cativator’ draagt kleinere rode vruchten.

Lees meer  Plant van de maand

Redactie: www.colour-your-life.nl

 

Lees ook:
Meer over fruit
Tuinfilmpjes Tuinen TV
Hovenier aan het woord
De moestuin
Tips voor tuinonderhoud