Muggen, slakken, wespen, mieren, bijen, hoornaars en vliegen. Hoe groener je tuin, hoe leuker deze insecten het lijken te vinden om jou ongevraagd gezelschap te komen houden. Maar ook in een stenen tuin kruipt en vliegt van alles rond. Maar je wilt natuurlijk niet overal gif spuiten. Hoe jaag je insecten op een duurzame manier weg?

Duurzaamheid

Mensen worden steeds milieubewuster. Een vegetarisch dieet is geen uitzondering meer, een zonnepaneel op het dak valt niet meer op en ook laadpalen voor elektrische of hybride auto’s zijn doodnormale verschijnselen. Ook ongewenste insecten kunnen milieu- en diervriendelijk bestreden worden.

Welke functie hebben al die insecten eigenlijk?

Van bijen weten we dat ze naast honing maken ook goed zijn voor het bestuiven van bloemen en daarmee een enorme bijdrage leveren. Wespen bestuiven ook bloemen, ruimen afval op en eten andere insecten op, zoals luizen. Mieren zijn ook harde werkers in de voedingsstoffenkringloop. Slakken fungeren als voer voor egels, woelen de aarde om en ruimen dode planten op. Zo heeft elk beestje wel degelijk een functie.

Leuk, maar liever niet in mijn tuin

Natuurlijk, het kan zo zijn dat wespen irritant om je heen jengelen, slakken zich tegoed doen aan je met zorg gekweekte tomatenplantjes en bijen zich hinderlijk ophouden rondom je vijver of zwembad. Dan wil je ze liever wegjagen. Maar niet met gif of geweld dus.

Doodslaan? Dat slaat dus nergens op

Bijen en muggen houden niet van azijn, lavendel, wierook, rook, vuur en koffie! Je oude koffieprut kan, voordat deze via de composthoop aan een tweede leven begint, eerst nog dienen als dier- en milieuvriendelijk verjagingsmiddel in je tuin. Wat ze ook niet fijn vinden, is de flikkering van aluminiumfolie of zakjes met water. Het licht van de zon weerkaatst erop en dat verblindt ze. En druk eens een paar kruidnagels in een halve citrusvrucht: ook dit vinden ze niet lekker ruiken.

Lees meer  Inspiratie voor je tuin opdoen op reis

Heerlijk geurende kruiden tegen mieren

Ook mieren houden niet van koffiedik, maar ook niet van krijt en talkpoeder. Dit zijn natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Ze zullen snel een andere route kiezen als je het rondstrooit. En er zijn veel kruiden die ze niet pruimen: basilicum, majoraan, bieslook en rozemarijn. Die vinden wij zelf gelukkig meestal wel lekker ruiken!

Vliegen en muggen: citronella

Met Tea tree-olie, kattenkruid of citronella houd je vliegen en muggen uit de buurt. Vooral de citronellakaars is een handig middel om tot ‘s avonds laat in je tuin te zetten. Het is overigens niet slim spinnenwebben te verwijderen: deze vangen en eten zo’n beetje alle overlastgevende dieren. Behalve slakken dan. Maar daar heb je weer egels voor. Zo regelt de natuur uiteindelijk ook veel zelf.