Wil jij groenten langer bewaren? Wanneer je heerlijke groenten geoogst hebt uit je eigen moestuin, wil je ze ook goed bewaren. Natuurlijk kun je groenten bewaren door ze in te vriezen, maar er zijn meer mogelijkheden. Ontdek de verschillende manieren van groenten conserveren.

Wat is conserveren?

Bij het conserveren bewaar je voedsel op zo’n manier dat de kans op bederf het kleinst is. Je zorgt voor een klimaat waarin bacteriën en schimmels niet de kans krijgen zich te vermenigvuldigen.

Hoe conserveer je groenten?

Groenten kun je op verschillende manieren conserveren. De bekendste methoden voor groenten zijn wecken, drogen, pekelen en inmaken in azijn.

Wecken van groenten

Gebruik voor het wecken een weckfles die je eerst in kokend water hebt gelegd. Kook de groenten, stop ze in de weckfles en giet het kookvocht erbij. Druk de groenten goed aan en sluit de weckfles luchtdicht met de inmaakring.

Drogen van groenten

Leg de groenten in een ovenschaal, in de oven op de laagste stand. De tijd dat de groenten in de oven moeten liggen, verschilt erg per soort. Ga wel uit van 8 tot 10 uur. De meeste groenten kun je prima drogen, wortelen en boontjes moet je wel  eerst koken voordat je ze droogt.

Pekelen van groenten

Stop de groenten in een pot met daar bovenop een flinke zoutlaag. Over de pot leg je een  theedoek, deksel en zware steen. Na een paar dagen kan er een laagje schimmel ontstaan. Verwijder de schimmel en dek de pot weer af.

Inmaken van groenten met azijn

Leg de groenten eerst een nacht in het zout om het vocht te onttrekken, dompel ze daarna onder in azijn. Bietjes, augurken en komkommers zijn de groenten die vaak op deze manier worden geconserveerd.

Ervaring met groenten conserveren?

Heb jij nog andere tips om groenten te bewaren? Deel je ervaringen met in de reacties hieronder.

Lees meer  Op je handen zitten - Wat te doen in de moestuin?