Wist je dat het KNMI op gemiddeld zo’n 192 dagen per jaar neerslag in ons land registreert? Dat is dus meer dan de helft van het jaar! Toch zonde van dat mooie terras in de tuin. Tenzij… je een overkapping plaatst. Want daarmee ben je beschermd tegen de regen en geniet je ook op een mindere dag volop van je terras en tuin.

Geen bouwvergunning nodig

Een terrasoverkapping is letterlijk een kap over je terras en kan zowel vrijstaand als aan de gevel van je woning bevestigd zijn. Het zijn eigenlijk gewoon vier (of meer) palen met een dakje erop. Van een echt bouwwerk is dus geen sprake, daarom hoef je voor een terrasoverkapping geen bouwvergunning aan te vragen. Je kunt gewoon een terrasoverkapping kopen en die zelf plaatsen of dat laten doen door iemand anders. Let wel: het wordt een ander verhaal wanneer je besluit om de gehele tuin te gaan overkappen. Dan geldt doorgaans wel een vergunningsplicht, maar voor een eenvoudige overkapping heb je geen toestemming nodig.

 

terras met overkapping

Zon of schaduw

Wil je een overkapping aanschaffen om jezelf te beschermen tegen neerslag, maar wil je bij mooi weer wel genieten van het zonlicht? Dan kies je voor een overkapping met helder glas. Je kunt echter ook een overkapping plaatsen met melkglas of met dichte panelen, zodat je in de zomer een schaduwplek creëert. Er zijn heel wat verschillende uitvoeringen mogelijk. Je zult bij het vergelijken van de diverse opties ontdekken dat bij een terrasoverkapping prijzen veelal gebaseerd zijn op het daktype. Het maakt in prijs een heel verschil of je bijvoorbeeld kiest voor polycarbonaat (een transparante kunststof) of echt glas.

Tuinmeubilair laten staan

Veel mensen halen in de herfst hun tuinmeubelen binnen. Ze zetten ze in de schuur of op zolder, zodat ze niet aangetast worden door het barre winterweer. Als je een terrasoverkapping hebt, kun je het tuinmeubilair daar gewoon onder laten staan. Dat scheelt veel gesleep en heeft bovendien als voordeel dat je er ook in de winterperiode op mooie dagen nog gewoon gebruik van kunt maken. Het staat er immers gewoon!

Lees meer  Vlinders in de dop, eh pop!

Plaats een terrasverwarmer

Een terrasoverkapping biedt prima bescherming tegen neerslag, maar niet tegen kou. Het is immers geen afgesloten ruimte, zoals een tuinkamer of serre. Wil je in de wintermaanden bij zonnig weer van je terrasoverkapping en tuin genieten, plaats er dan een terrasverwarmer bij!