Vergeet het ouderwetse imago van dahlia’s stokstijf op een rij; vandaag de dag bloeien de kleurrijke langbloeiers nonchalant tussen de andere borderplanten door. Trek je de knollen vanaf eind maart voor en neem je hier ook nog stekken van, dan heb je in de nazomer héél veel rijkbloeiende planten waarvan je maandenlang kunt plukken! Zo creëer je stap voor stap een nonchalante dahliaborder.

Dahlia’s voortrekken op pot

Stap 1

Schrijf de namen van de dahlia’s en hun uiteindelijke hoogtes op plantenlabels. Leg, zodra je de dahlia’s uit de verpakking haalt, meteen het juiste label erbij; aan de knollen kun je straks niet meer zien welke knol welke dahlia is.

Stap 2

Neem een ruime pot die voorzien is van voldoende drainagegaten. Terracotta potten zijn minder geschikt, omdat de potgrond sneller uitdroogt in het poreuze materiaal. (Hergebruikte) kunststof potten zijn ideaal, omdat ze weinig water verdampen. Doe een laagje (5-10 cm) goede, luchtige potgrond onder in de pot en leg de dahliaknollen erop, met de (eventuele) houtige stengelstomp naar boven wijzend. Zorg dat de wortelknollen enigzins gespreid in de aarde komen. Vul de pot verder aan met potgrond.

dahliaborder, dahlia, knol, voortrekken, tuinen.nl

Stap 3

Druk de potgrond stevig aan, zodat alle wortels contact maken met de grond. Plaats het plantlabel in de pot en geef water (maar niet te veel). Zet de pot weg op een lichte, vorstvrije plek bijvoorbeeld in de garage of in een kweekkas of koude bak. De ideale temperatuur voor dahlia’s is tussen de 15 tot 20 °C. Houd ze vochtig.

dahliaborder, dahlia, pot, potgrond, tuinen.nl

Stekken nemen

Stap 4

Na zo’n drie weken hebben de opgepotte knollen uitlopers gevormd. Zodra hierin twee bladparen zijn gevormd, kun je de uitlopers als stekmateriaal gebruiken. Gebruik een scherp en schoon mes en verwijder de stekken tot vlak boven de basis van de knol. Het is prima als er een klein stukje van de knol meekomt; hierdoor wortelt hij juist gemakkelijk.

Lees meer  Zonnehoed

Stap 5

Snijd de onderste bladeren van de uitloper weg tot vlakbij de steel, maar laat de bovenste blaadjes intact. Vul een paar potten met een niet te rijke grondsoort, bijvoorbeeld zaai- en stekgrond. Een laagje grond van 10 cm is voldoende voor stekken.

dahliaborder, stekken, dahlia, tuinen.nl

Stap 6

Je kunt de stekken eerst in stekpoeder dopen, maar dat hoeft bij dahlia’s eigenlijk niet. Ze wortelen vrij gemakkelijk en bijna altijd! Steek elke stek tot net onder het eerste bladpaar in de grond. Zorg dat ze voldoende onderlinge afstand hebben om onbelemmerd te kunnen wortelen. Vergeet het plantenlabel niet!

Stap 7

Geef meteen water en zet de planten op dezelfde lichte en vorstvrije plek als de knollen. Om verdamping te voorkomen én om de stekken optimaal van de warmte te laten profiteren , kun je ze in een kweekkasje plaatsen of afdekken met een doorzichtige plastic zak.

dahliaborder, dahlias, pot, verpotten, stekken, tuinen.nl

Planten in de dahliaborder

Stap 8

Zodra de dahlia’s wat hoger zijn en twee tot drie bladparen hebben, kun je de toppen uit de plant knijpen of knippen. Dit zorgt ervoor dat de planten niet zo hoog worden, beter gaan vertakken en ook wat meer bloemknoppen gaan aanmaken. In de loop van de zomer zie je de planten uitgroeien tot forse planten.

Stap 9

Eenmaal goed gewend aan de buitentemperatuur en na half mei, kunnen de jonge planten naar hun definitieve plek verplant worden. Bepaal waar de dahlia’s moeten komen en zet ze met potten uit in de border. Zorg dat ze een zonnige plek krijgen, want dahlia’s zijn echte zonaanbidders. Hebben ze allemaal een plek? Dan kun je gaan planten. Wrik de pot los van de kluit en maak een gat dat iets groter is dan de kluitomvang.

Stap 10

Dahlia’s houden van voedzame grond. Arme tuingrond kun je verrijken door compost in het plantgat te vermengen. Zet de kluit niet dieper dan 5 cm in de grond. Druk de aarde rondom stevig aan en geef meteen flink water na het planten. Vanaf juli kun je de eerste bloemen verwachten!

Lees meer  Kalanchoë Garden

Dahliaborder

Dahlia’s verzorgen

* Geef dahlia’s ruim water, de grond mag niet uitdrogen. In een pot dien je hier nog alerter op te zijn dan in de volle grond.

* Dahlia’s boven de 80 cm hebben de neiging tot omvallen, waardoor ze gesteund moeten worden met behulp van stokken en ringen. De plant op tijd toppen helpt, of je kunt kiezen voor lagere dahliasoorten. Laat je bij het uitzoeken van de knollen goed informeren door de kweker.

* Knip uitgebloeide bloemen steeds weg en pluk er lustig op los voor in boeketten. De pluk stimuleert nieuwe uitlopers en nieuwe bloemen. In de loop van het najaar worden de bloemen misschien wat kleiner van stuk, maar ze blijven komen!

* Om zo mooi en uitbundig te blijven bloeien, heeft de plant af en toe wat mest nodig. Dat kan met organische korrels of met een vloeibare voeding.

dahliaborder, dahlia, water geven, tuinen.nl