Eindelijk is het zover, er mag worden verspeend. Zoals ik een tijdje geleden schreef ben ik het seizoen begonnen met het zaaien van tomaten. Eigenlijk verwacht ik er niet vele van (van de opbrengst) maar ik ga het toch proberen.

Goud in handen

Men zegt altijd dat een kilo tomatenzaad duurder is dan een kilo goud; dan zal ik wel een B-kwaliteit gekocht hebben… Het voorzaaien heb ik op zolder gedaan, in een paar plastic zakjes met kokosgrond. De kokosgrond was ook een experiment, het pakte prima uit kan ik zeggen.

 

tomaten_planten_verspenen

Eigen maniertjes

De zaailingen zijn inmiddels redelijk groot en staan te springen om naar buiten te mogen. Het weer is buiten lekker, het zonnetje schijnt dus het is tijd om te verspenen.

Nu zijn er een heleboel theorieën hoe je dit het beste kunt doen. Iedereen heeft zijn eigen maniertjes bij dit klusje. Ik heb gewoon al de plantjes in één keer uit de plastic zak geschept. Door de losse structuur van de kokosgrond kan ik de plantjes makkelijk van elkaar scheiden. Voorzichtigheid is geboden bij dit klusje.
 

tomaten_verspenen_verpotten_kweektips

Puntjes op de i

Het potje met potgrond staat klaar. Na het maken van een kuiltje in de grond kan ik het plantje er voorzichtig in laten zakken. Daarna kan ik nog voorzichtiger de grond aandrukken rond de worteltjes.
 

tomatenplanten_verpotten_kweken

Resultaat

Ik heb in totaal iets van 10 potjes gevuld met een plantje. Ik hoop dat er een paar sterke planten overblijven aan het einde.
 

tomaat_verspenen_verpotten_zelf_kweken

Nieuw onderkomen

Als slagroom op de taart krijgen de plantjes nog water en gaat het dak op het kweekkasje. Da’s lekker warm!

 

blog tomaten verspenen in moestuin

Veel tuinplezier,
Michel

Lees meer  Michel's Moestuin - Opnieuw beginnen